fbpx

A pirított dió nemcsak a cukrászok kedvence

Írta: Sándor Ildikó - 2023 július 06.

Magyarország Legszebb Birtokának zsűrije Vereben kezdett az idén.

A Kőszegi család 52 ha gyümölcsösébe látogatott el Magyarország Legszebb Birtokának zsűrije. A Fejér vármegyei Vereb településen gazdálkodik Kőszegi Vilmos feleségével és négy gyermekével. Kertjükben 15 ha-on biobodzát termelnek immár 9 éve, emellett diót 23,5 ha-on, cseresznyét 6,5 ha-on és konvencionális bodzát 7 ha-on. Az ökológiai szemlélet az egész gazdálkodásukat átszövi.

Kőszegiék az első ültetvényeket 2003-ban telepítették, de a kor és a technológia fejlődésével együtt ők is próbáltak haladni, az első telepítések felét már újratelepítették, modernizálták. Intenzív termesztési irányba mozdultak el valamennyi kultúrában. Az új gyümölcsösöket sűrűbb térállásba telepítették, öntöző- tápoldatozó rendszerrel látták el. Mára elérték, hogy az ültetvények kétharmada öntözött.

A gépesítésben is igyekeznek úttörők lenni. Valamennyi művelőeszköz rendelkezésre áll a gazdaságban, ami megkönnyíti a munkájukat. A koronaalakításban a síkfalmetsző gép segítségét veszik igénybe, rendelkeznek gyümölcs rázógépekkel és egy korszerű diófelszedővel.

Legújabb ültetvényeiket precíz GPS koordináták alapján dolgozó robot segítségével telepítették. Ezekhez a beruházásokhoz igénybe vettek állami és európai uniós támogatásokat.

A gyümölcsök értékesítésében szövetkezetre támaszkodnak, maguk is aktívan részt vesznek a TÉSZ irányításában. A környékbeli bodza termelőket szakmai tanácsokkal látják el, és együtt végzik a betakarítást, segítve egymásnak a logisztikában.

Helyi termelőkkel közös vállalkozást létrehozva egy diófeldolgozó üzemet működtetnek Lovasberényben. Az üzemben a héjas dió feldolgozás teljes vertikuma megtalálható, beleértve a mosást, szárítást, méretre válogatást és csomagolást. Dióbelet is állítanak elő a legmodernebb lézer- és optikai válogató gép segítségével, emberi kéz érintése nélkül – a dióbélválogatót a zsűri is “tesztelte”.

Ökonómiai és környezetvédelmi szempontok alapján a soron következő beruházások a napenergia felhasználására irányulnak a kertészetben.

A Kőszegi Kertről szóló videót itt tekinthetik meg.

Tavaly a Szápári Ökofarm és Biomalom nyerte a családi gazdaság kategóriáját a versenyben, sőt, ők vitték el az abszolút győztesnek járó Magyarország Legszebb Birtoka díjat is. Beszámolónkban itt olvashatnak a szápári Palik Ferenc sikeréről.