fbpx

Hetek óta sejteni, hogy idén is bukunk a kukoricával

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 25.

Ha így megy tovább – és félő, hogy így – akkor egyre költségesebb, kockázatosabb lesz Magyarországon kukoricát termeszteni. Míg tavasz végén, nyár elején még nagy reményeket fűztünk a tengerihez, Európában a magyar és a román kukoricatermés ígérkezik a leggyengébbnek a hőség és a szárazság miatt.

kukorica hőség levelek

Már július első harmadában aggódhattunk amiatt, hogy a hőség rontja-lerontja a kezdetben egészen biztató kukorica-termésvárakozásokat. A rémes 2022-es évnél persze jobb hozamok várhatók, de így is jelentősen mérsékelték a várható átlagtermés-mennyiségeket. Az USDA szerint a magyart átlag 250 ezer tonnával, a román 400, a horvát 100, a szerb 150, a bolgár 50 ezer tonnával lesz kevesebb. Az ok elsősorban a száraz meleg, az öntözött területek kis aránya, illetve az, hogy más növények – a tavaszi vetésűek közül a napraforgó vagy a szója, illetve az őszi vetésűek – jobban vonzzák a gazdákat.

Az egész Európai Unióban csökkentették a szántóföldi növények várható hozamait – döntően az időjárás miatt –, de még mindig az 5 éves átlagot várják általában. Leginkább a napraforgó és a szemeskukorica termésvárakozását kellett módosítani, ami a júniusi becsléshez képest 4-5%-kal kevesebb most.

Mint az előbb érintettük, az unión belül a legnagyobb lefelé történő módosítást Bulgária esetében hajtották végre, ahol az egy hónappal ezelőtti becsléshez képest 15%-kal kevesebb kukoricát valószínűsítenek. Itthon 14%-os a korrekció, de a tavalyitól 17%-kal marad el a várható termés. Ez így rosszul hangzik, de az idei várható mennyiség az ötéves átlagtól csak 2 százalékkal marad el (úgy, hogy ebben értelemszerűen a 2022-es is benne van, amikor 54 százalékkal zuhant be a tengeri-termésátlag). Idén végül is 6,7 tonna fölé várják az országos átlagot kukoricából. A román hozamvárakozásokat 10 százalékkal csökkentették.

Hogy a kukorica idén is megsínyli a több hullámban érkező hőstresszes időszakokat, azt már július első dekádjában előrevetítették a műholdfelvételek. Majd a „furulyázó”, „szivarozó”, lándzsacsúcs-szerűen felfelé meredő levelek láttán várhattuk, hogy a növény önvédelmi mechanizmusba vált…