fbpx

Idén a mézből kevesebb lett, jövőre lehet a méhekből is

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 25.

Főként a Dunától keletre a szokásos mézmennyiség felét tudták a méhészek előállítani a nyári csapadékszegény időjárás miatt – nyilatkozta a Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke.

Méhek
Drága a cukor, kérdés, mennyire tudják etetni a méhészek az állományt (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Aki nem vándorolt, rosszul járt

Az elnök elmondta, hogy repce és akácméz „még csak-csak lett”, de az olajretek, a hárs és a –– Békés megyében a leginkább jellemző – napraforgó az aszály miatt szinte semmi mézet nem adott; így vegyes mézet sem sikerült itt előállítani.

Aki nem vándoroltatja a méheket, méhcsaládonként jellemzően 35-40 kilogramm mézet tud pergetni; aki utaztat, az 65-70 kilogrammot. Idén ennek körülbelül a felét sikerült elérni, főként az járt rosszul, aki nem vándorolt.

Mintegy hat hete nincs felvásárlás a nagybani piacon

Bonyolítja a helyzetet, hogy megállt a felvásárlás, ennek okát egyrészt az Ukrajnából vámmentesen, nagy mennyiségben az unióba érkezett mézben látja a szakember, ami túlkínálatot okozott. Másrészt a felvásárlók is óvatosabbak, nem mernek nagy mennyiséget beszerezni a jelenlegi helyzetben egyre inkább luxuscikknek számító termékből.

A méz hordóban hosszú ideig eltartható, viszont bekristályosodik, az egyre növekvő gázárak miatt túl drágává válhat az, hogy melegítéssel ismét folyóssá tegyék. „Egy kamionnyi méz esetén ez többmillió forint nagyságrendű plusz költség lehet” – mondta az elnök.

A közeledő karácsonyi időszak szerinte a piaci és a háztáji értékesítésen segíthet, azonban ez jellemzően az éves forgalom 25 százalékát teszi ki. A nagybani piacokon a mézminősítéssel már el kellett volna indulnia a felvásárlási folyamatnak, de ennek nincs semmi jele.

Mézhiányra mindezek ellenére nem kell számítani, „ország idén kétarcúvá vált”, a Dunántúlon jó évet zárnak a méhészek.

Ebben a szegmensben is emelkednek a termelési költségek

Az energiaárak emelkedése a méhészeknél a szállítási, utaztatási költségben jelentkezik; illetve a nyersanyagárak – főként a cukor – drágulása a méhek őszi etetését, az élelempótlás költségét emelheti meg.

Ez a hatás jövőre jelentkezik majd, ahogyan azt is akkor látják, ha a nem megfelelő tápanyagpótlás miatt elpusztulnak-e a méhek.

És közben készülünk a következő méhészeti világkiállításra.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc