fbpx

Felértékelődik hamarosan a falugazdászhálózat

Írta: Sándor Ildikó - 2022 február 23.

Bács-Kiskun megyébe érkezett a NAK fórumsorozata, ahol a NAK és az Agrárminisztérium az uniós Közös Agrárpolitika reformjainak aktualitásába vonja be a gazdákat.

sajtótájékoztató, fényképező
Régi szabályok szerint, de már az új büdzsét költjük – hangzott el a sajtótájékoztatón

5 millió hektár mezőgazdasági művelés alá vonható terület van hazánkban, tehát a KAP-reformok erősen érintenek minket is – hangsúlyozta a rendezvény előtti sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A küszöbön álló KAP-reform előkészítéséhez minden tagállamnak stratégiai tervet kell benyújtania, az I-es és II-es pillérhez egyaránt, ehhez képes van olyan tagállam, ami még a mai napig sem tette ezt meg. A magyar tervek már időben a brüsszeli döntéshozók asztalán vannak, az elbírálásra három hónapja van az eu-s hatóságnak. Az élesített KAP előreláthatóan 2023. jan. 1-jén lép hatályba, amelynek nemcsak a háttérmunkájában, de már a felkészülési fázisban is nagy feladat fog jutni a falugazdaszoknak – hangsúlyozta a NAK elnöke.

fórum, gyűlés
Teltházas volt a kiskőrösi gazafórum, nem véletlen: Bács-Kiskun az egyik legnagyobb művelt területtel rendelkező megye

Viski József helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg 2450 milliárd forintnyi elbírált támogatói szerződésnél tart a hazai rendszer, és ennek az összegnek 10%-a Bács-Kiskun megyébe érkezik. A megye legsikeresebb pályázati területei az öntözésfejlesztés, a bio- és ökogazdálkodás, de a homokhátsági erdőtelepítés is népszerű volt a megyében.

A sajtótájékoztatót követően a kiskőrösi és környékbeli termelők a gazdafórum előadóitól elsőkézből kaptak felvilágosítást a Vidékfejlesztési Program aktuális pályázati lehetőségeiről, a földforgalmi jogszabályváltozásokról és a 2023-2027-es időszakra való felkészülés lehetőségeiről.

A témában ez is érdekelheti: Így nyerhet a magyar gazda az új KAP-pal