fbpx

Ilyen modern eszközökkel termelik az almát Derecskén

Írta: Kristóf Imre - 2022 február 24.

Szuperintenzív almaültetvényre váltották le a régi gyümölcsöst Derecskén. A Bold Agro Kft. 80 hektáros telepén szélgéppel védik az almát a fagyoktól, és oxigénszegény légtérben tárolják a gyümölcsöt, hogy még tavasszal is friss maradjon.

Sűrített levegővel működő ollókkal metszik az almafákat a Bold Agro Kft. derecskei gyümölcsösében. Kihasználják a jó időt, nagy létszámmal végzik most ezt a nehéz, kézi munkát, hogy rügyfakadásra befejezhessék azt.

Pneumatikus metszőollókkal metszik az almást Derecskén
Pneumatikus metszőollókkal metszik az almást Derecskén (Fotó: Horizont Média Kristóf Imre)

Míg itt, a szabolcsi térségben is a nagyméretű almafák voltak elterjedve, napjainkra alig látni belőlük néhányat. A jobban gépesíthető, könnyebben betakarítható, szuperintenzív gyümölcsösökre cserélik le azokat. – A gyümölcstermesztést 25 éve kezdtük itt, Derecske és Sáránd között, és 5 éve tart az újratelepítési hullám, aminek most a végére érünk. Vannak már 1, 2 és 3 éves ültetvényeink, most pedig ahol állunk, ez egy 11 éves telepítés. Minden régi ültetvényt lecserélünk, és modern, jéghálós, betonoszlopos támrendszerű, szuperintenzív gyümölcsösöket hozunk létre – mutatja be a területüket Kövér László, a Bold Agro Kft. gyümölcstermesztési ágazatvezetője.

Kövér László, a Bold Agro Kft. gyümölcstermesztési ágazatvezetője
Kövér László, a Bold Agro Kft. gyümölcstermesztési ágazatvezetője. (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

A hektáronként 3000 tő almával sűrűn beültetett, karcsúorsó művelésmódú, szuperintenzív ültetvényeket jéghálóval és szélgéppel is védik az időjárás káros hatásaitól. – Eddig szerencsések voltunk a faggyal szemben, bár a hideg inkább a tavaszi időjárás tekintetében fontos. Tavaly ősszel telepítettük ezt a szélgépet a tavaszi fagyok elhárítására, mérséklésére. A fenti, meleg levegőt keringteti le, és a lenti hideggel vegyítve emeli a hőmérsékletet a fák lombszintjénél. Ezzel megóvja a virágokat, vagy a gyümölcskezdeményeket a fagy káros hatásaitól.

Szélgép fagy ellen, almaültetvényben
Szélgéppel védekeznek a fagy ellen (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

A tavaly ősszel megtermelt almát a modern technikával felszerelt, szabályozott légterű hűtőkamrákban tárolják, hogy ilyenkor, gyümölcsínség idején is friss állapotban és jó áron tudják értékesíteni.

– Ősszel golden almát tároltunk be ezekbe a hűtőházakba, melyeket idén májusban fogunk kitárolni. Látható, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a frissessége megegyezik az ősszel betároltakéval, így kiváló minőségben, remélhetőleg jó áron tudjuk majd értékesíteni őket.

Válogatják és csomagolják az almát
Válogatják és csomagolják az almát Derecskén (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

A tárolás után az almát válogatni és csomagolni is kell, hogy a vásárlókhoz eljuthasson. Ehhez a gépesítés mellett még szükséges a kézi munka is. – A piac igényeinek megfelelően válogatjuk az almát a mögöttem látható válogatógép és a dolgozóink segítségével. Különféle csomagolóanyagokat használunk, így teszünk eleget bel- és külföldi igényeknek egyaránt – tette hozzá Kövér László, a Bold Agro Kft. gyümölcstermesztési ágazatvezetője.