fbpx

Öntözési és hígtrágyakezelési bemutató a Bauer Hungáriától

Írta: Kristóf Imre - 2023 március 08. -Hirdetés

Csévélődobos és center öntözőberendezéseket, valamint a hígtrágyakezelés teljes technológiájához mutatott be gépeket, eszközöket a Bauer Hungária Kft. az AGROmashEXPO  mezőgazdasági és mezőgép-kiállításon.

A Bauer Hungária Kft. a Bauer cégcsoport gépeinek magyarországi generálimportőre. Az ausztriai, voitsbergi székhelyű cég 1930-ban történt alapítása óta az öntözés- és hígtrágya-technológia központja. Világszerte vezető szerepet tölt be az öntözési technológia területén. Több mint 2,5 millió hektárt öntöznek a cég által gyártott berendezésekkel. – Hazánkban a nyolcvanas évektől kezdve vannak Bauer öntőgépek. Jelenleg is nagy az érdeklődés az öntözőgépek iránt a tavalyi nagy aszály után.Gépeinkkel ki tudjuk szolgálni a legkisebb gazdaságot és a legnagyobb termelőcégeket is. Ezen a kiállításon öntözőgépeinknek csak kis részét tudjuk bemutatni, de ezeken is mind látható a kiváló minőség és precizitás – mondta stábunknak Aszódi Gábor, a Bauer Hungária Kft. mérnök-üzletkötője.

Rainstar E51 csévélődobos öntözőberendezés
Rainstar E51 csévélődobos öntözőberendezés (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Bauer Rainstar csévélődobos öntözőberendezések

A robusztus, hosszú élettartamú Rainstarok nehéz üzemi körülmények között is kiváló teljesítményt nyújtanak. Többfajta méretben készülnek: 60 mm-től 140 mm csőátmérőig, és a leghosszabb öntöződob 740 méteres csőhosszal rendelkezik. Az összes Bauer öntöződob főáramkörű turbinával készül, és elektronikával vezérelt a becsévélése. Ez lehetővé teszi, hogy alacsony vízadaggal is nagy pontosságú öntözést tudjunk létrehozni.

Bauer lineár, centerlineár

Magyarországon már 31 éve üzemelnek a Bauer cég center és lineár öntözőgépei. Kevesebb a munkaerőigényük, és nagyobb területi fedettséget lehet elérni az öntözőberendezések ezen csoportjával. Nem véletlen, hogy a nagy gondot okozó munkaerőhiány és a gazdaságosabb öntözővíz-felhasználásuk miatt is egyre keresettebbek. – Próbálnak a termelők olyan öntözést kialakítani, ahol kevesebb az élőmunkaerő-igény. Ezért szívesen választják az öntöződobos területek után a fixen telepített, körforgó Center öntözőinket vagy a Lineár, a csatornás Lineár és a Centerlineár öntözőgépeinket.

SmartRain irányítás okostelefonnal
SmartRain irányítás okostelefonnal (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Távolról is irányítható öntözőrendszerek

A helyszíni, élőmunka-ráfordítás csökkenthető a digitális technika alkalmazásával is. Az öntözést okostelefonnal vagy tablettel bárhonnan figyelemmel kísérhetjük, és ha kell, be is avatkozhatunk a programba. – Ezeket a korszerű öntözőgépeket a Bauer SmartRain rendszerével tudjuk távolról is irányítani. Grafikusan láthatjuk, hogy az öntözőgépünk a szántóföldön az öntözési periódusban hol tart. Be tudunk avatkozni, és az aktuális státuszt le tudjuk kérdezni, a víznyomás, a kijuttatott vízmennyiségek adatainak felhasználásával.

Fan Separator
Hígtrágya szétválasztására: 2,2 kW-os Fan Separator Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre

Hígtrágyakezelés és szántóföldi kijuttatás

A cég másik fő profilja a hígtrágyakezelés és szántóföldi kijuttatás. A megemelkedett műtrágyaárak miatt jelentősen felértékelődött a hígtrágya értéke, ugyanis nagyon fontos tápanyagokat tartalmaz a növénytermesztés számára. Az állattartó telepek számára kínálnak teljes körű technológiai megoldást már több mint 30 éves szakmai tapasztalattal. – Sok sertés- és szarvasmarhatelepen alkalmaznak hígtrágya-technológiát, ehhez mi teljes körű infrastruktúrát tudunk biztosítani. Az istállóból kilépő hígtrágyát szivattyúval továbbíthatjuk egy tározóba, ahol homogenizálni tudjuk a keverőinkkel. Innen továbbíthatjuk fázisbontásra egy szeparátorra, ahol külön tudjuk választani a szilárd és a híg fázist. Van továbbá technológiánk a trágya szántóföldi kijuttatására is. Rendelkezünk tartálykocsikkal és kijuttató eszközökkel fejekkel is, amivel a hígtrágyát a földbe tudjuk injektálni – tette hozzá Aszódi Gábor, a Bauer Hungária Kft. mérnök-üzletkötője.