fbpx

Kifogások vagy félelmek: mi szólhat még mindig a tápoldatozás ellen?

Írta: Agrárágazat-2024/1. lapszám cikke - 2024 január 21.

Sokszor teszem fel ezt a kérdést én is a termelőknek, mivel gyakran tapasztalom, hogy a beépített tápoldatozó gépet nem használják.

A leggyakoribb válasz az, hogy nem meri használni, mert az ismerőse megpróbálta, és az öntöző­rendszer azonnal eldugult.

Amikor a tápoldatozáshoz hozzá akarunk kezdeni, akkor a talaj­ és lombvizsgálat mellett a vízvizsgálatot is meg kell csináltatnunk. Tápoldatozni elsősorban a hajtatólétesítményekben szoktunk, ott az öntözés már termesztéstechnológiai elem! Az intenzív üvegházi termesztésnél a termelő már nem idegenkedik a hidrokultúra gondolatától, amitől a szántóföldi növénytermesztők tartanak.

A tápoldatozás alapja a csepegtető vagy mikroszórófejes öntözés

Ezeket az öntözési módokat a víztakarékos öntözések elterjedésével már széles körben alkalmazzák, elsősorban a kertészeti kultúrákban. Az intenzív öntözéssel könnyen elmoshatjuk a tápanyagokat, elsősorban a nitrogént, kalciumot, magnéziumot. A kis intenzitású öntözőrendszerek kevesebb vizet juttatnak a növényeknek, de kímélik a talajfelszínt, optimálisabb a talaj vízkapacitása, ezáltal a felvehető tápelemek mennyisége is jobban rendelkezésre áll, a növények is szívesen kezdenek enni a „svédasztalról”. A feltáródás lassúbbá válik, mint amennyire a növények megéheznek, így kérik a tápoldatot.

A tápoldatban oldott ásványi sókat biztosítunk azonnal a növényeknek, azok tovább tudnak táplálkozni, a növekedésük és produktivitásuk felgyorsul… ideálisabbak lesznek a körülmények, ezáltal a növények jobban kiteljesednek, a genetikai potenciáljukhoz közelítve. A tápoldat azonnal felvehető, ha helyesen határozzuk meg az öntözési mennyiséget és fordulót, mert nincs elmosódás. A tápoldat összeállítása csak vízoldható mű­trágyákból történhet, mivel a csepegtető, mikroszórófejek könnyen eldugulnak.

A tápoldatozás alapja az öntözővíz minőségének ismerete, mert annak függvényében tudjuk összeállítani a tápoldatot.

Elsősorban az EC és a pH adja meg azt az információt, hogy az öntözővíz alkalmas-e öntözésre vagy tápoldatozásra

A jó víz EC-je 0,1–0,5 millisiemens/cm. Az EC az elektromos konduktivitás, amely megmutatja, hogy egy oldatban mennyi az összes só mennyisége. Az EC : 1,0, azt jelenti, hogy a vízben 500–700 mg/l mennyiségű összes só van. A pH a víz kémhatását adja meg, hogy mennyire kell lágyítani, hogy öntözésre alkalmas legyen. A lágyítást savakkal végezzük: a salétromsav, ecetsav, citromsav az erre leggyakrabban használt anyag. Ezeknek a savaknak a használatával megakadályozzuk, hogy a csepegtető vagy mikroszóró elduguljon.

tapoldatozas

A táblázat tanulsága

A vegyész vizsgálata szerint ez a táblázatban szereplő víz öntözésre alkalmatlan! A pH és EC mellett a víz nátrium- és hidrogén-karbonát-szintje is megmutatja, menynyire szikesít a víz! A jó öntözővíz a szikesedés miatt is fontos, hogy az minél lassabban következzen be.

Ahhoz, hogy tápoldatozzunk, tápoldatozó gép kell, amely a törzsoldatból készíti el a tápoldatot.

A törzsoldat összeállításához 10% töménységet javaslunk, 100 l vízbe 10 kg vízoldható műtrágyát keverjünk fel. A vízoldható formulát a forgalmazó jelöli. A 100 l törzsoldat = 10 000 l tápoldattal. Ez fontos ahhoz, hogy jól állítsuk be az öntözőgépet.

A tápoldatozáshoz jó öntözővíz és jó tápoldatozó gép kell, a munka elvégzéséhez szaktudás és karbantartás szükséges. Ez tőke- és szaktudásigényes. Ami a rendszer hibája, az az előnye. Tápoldatozásnál minden célzottan és okszerűen történik. Nincs fölösleges tápanyag-kijuttatás, nincs pazarlás. Ott és akkor, amennyi kell!

A tápanyag hasznosulása pedig közel 100%-os! Legtöbben azért idegenkednek a tápoldatozástól, mert úgy gondolják, nehezen megtérülő befektetés! A műtrágya mennyiségét azonban meg tudjuk felezni, úgy, hogy a termés mennyisége és minősége nem csökken, sőt!

Az öntözővizet okszerűen használjuk, nincs elmosódás, túlöntözés, nincs talajpusztítás…

A növények fejlődését a fenológiai fázishoz igazított tápoldattal irányítani tudjuk, akár a stresszhatásokat is képesek vagyunk mérsékelni.

A tápoldatozó rendszerbe biostimulátorokat, biopreparátumokat, sőt növényvédő szereket is tudunk kiadagolni úgy is, hogy azt nem kell külön kijutni a területre, természetesen a technológiát betartva. Lehet, hogy drága a tápoldatozás, szaktudást igényel, de aki elkezdi, az mindig megkérdezi tőlem, miért nem kezdte el ezt hamarabb!

A félelem visszatart, de a kíváncsiság motivál! Kezdje el mindenki, minél előbb!

Kaponyás Ilona
független szaktanácsadó