fbpx

Mindjárt lejár ennek az agrárpályázatnak a benyújtási határideje!

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 22.

A vízmegtartási, valamint az öntözési lehetőséget biztosító – támogatási kérelmek benyújtására „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” pályázat keretében van lehetőség, a határidő 2023. október 01.

Öntözött mezőgazdasági kultúra
A szélsőséges időjárási jelenségek miatt a vízmegtartásnak és az öntözésnek kulcsszerepe van az agráriumban (fotó: Horizont Média/Archívum)

Akinek még hiányoznak engedélyek azonnal lépnie kell!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a pályázók figyelmét, hogy amennyiben a projekthez kapcsolódóan a szükséges vízjogi engedély még nem áll rendelkezésükre, soron kívül vegyék fel a kapcsolatot a területileg illetékes, vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörrel rendelkező katasztrófavédelmi igazgatósággal az engedélyezési eljárás eredményes lezárása, a pályázati feltételeknek megfelelő kérelmek benyújtása érdekében.

A vízjogi engedély kiadásához a jogszabályi előírásoknak megfelelő, teljes körű kérelem és tervdokumentáció szükséges, ezért a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságok a pályázók számára lehetőséget biztosítanak a hatósági eljárással kapcsolatos egyeztetésre.

Az illetékes vízügyi és vízvédelmi hatóságok elérhetőségei a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található meg.

A pályázati felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatók:

  • Öntözőberendezések vízellátását biztosító vízvisszatartás létesítményeinek támogatása fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával, ezen belül víztározók létesítésének támogatása közepes nagyságú tározók kialakítása révén, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz-kivétel is lehetséges legyen.
  • Természetes szűrőmezők kialakítása a keletkezett felesleges és a gazdálkodás szempontjából káros vizek összegyűjtést követő tápanyag-terhelésének csökkentése, majd befogadó vízfolyásba történő továbbítása céljából.
  • Mezőgazdasági területekhez kapcsolódó meliorált utak kialakítása.
  • Meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás-hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója.
  • Új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása.
  • Továbbá a csatornák fenntartásához szükséges gépek beszerzésére is lehetőség van.

Forrás: NAK