fbpx

Sertéshús: a spanyolok végleg lenyomják a németeket

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 17.

Nemhogy utolérték az egykor Európa-első németeket, de idén már messze felül is múlták az észak-keleti konkurens kibocsátását a spanyol sertéstermelők.

A fordulat

Elég volt 10 év, hogy a Németországban termelt sertések száma 28 millióról kevesebb mint 24 millióra csökkenjen. Közben Spanyolországban a sertések száma 25-ről 34,5 millióra nőtt. A fordulat éve egyébként 2014-2015 táján kezdődött, amikor egálban volt a két nagy termelőország. Ma az elemzők azt jósolják, hogy Spanyolország pozíciója tovább javul, és ahogy Kelet-Európa sertéságazata sem bizonyult elég erősnek a versenyhez, a német sertésipar is zsugorodik.

sertés
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Sertéspestis, covid

Ebben szomorú szerepet játszik az afrikai sertéspestis (ASP), ami súlyos exportproblémákat okozott, és a német sertéshús leértékelődéséhez vezetett. A piaci helyzetet súlyosbította a Covid-19 megjelenése. Kelet-Németországban már egyenesen azt mondják, hogy az országrész eljutott az önellátás küszöbére. Míg tehát Németország befelé kénytelen fordulni, addig például a spanyolok, Hollandia vagy Dánia továbbra is az offenzív exportra összpontosítanak, és kiszolgálják az európai piacokat, sőt, globális piacokat.

Tovább hízik a spanyol export

Dr. Gocsik Éva, a Rabobank Food & Agribusiness Research állatifehérje-elemzője szerint a német sertésállomány további, 20-30 százalékos csökkenése várható, s ezzel a német befolyás is csökkenni fog, de azért természetesen nagy, fontos piac marad Európában. Közben Spanyolországban tovább nő a sertések száma, főleg a Kínába irányuló sertéshús-eladások miatt, és egyre nehezebb lesz versenyezni a spanyolokkal.