fbpx

Traktor, kombájn: recesszió Európában és az USA-ban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 11.

Olaszországban, Angliában, az USA-ban és Lengyelországban is csökkentek a újtraktor- és újkombájn-eladások az idei év első felében.

Olaszország: drámai a kombájnpiac

A FederUnacoma – az olasz mezőgazdasági gépgyártói szövetség – féléves értékesítési statisztikáját látva jól érzékelhető, hogy a recesszió az olasz géppiacot sem kíméli. Az eladások csökkenése a 2021-es eladási csúcs után több mint két éve tart, ismét minden fő géptípust érint. A GÉPmax szerint a tavalyi év első hat hónapjához képest 17%-kal kevesebb új erőgépet értékesítettek idén. A gabonakombájnok piaca még drámaibb módon esett vissza. Egy akkora piacon, mint az olasz, az eladott 173 új kombájn drámaian kevés, így nem meglepő, hogy a visszaesés mértéke is magas, majdnem 40%. Ugyancsak jelentősen, negyedével kisebb volt az év első három hónapjában Olaszországban a regisztrált új traktorok száma (3812), míg 2023. január-március között 5083-at adtak el. A félévi mérleg a rakodó- és szállítóeszközöknél is mínuszban zárult. Új traktoros homlokrakodókból 16,7%-kal kevesebb talált gazdára, míg a mezőgazdasági pótkocsik piacán ​​4%-ra csökkent a piac. A rakodógépek piacán belül leginkább az önjáró teleszkópos modellek eladásai zuhantak. Közel negyedével kevesebb új teleszkópgémes rakodót adtak el az olasz kereskedők, mint a tavalyi év első felében.

gépbemutató gépvásár

Lengyelország: virágzik a használt gép

A Lengyel Mezőgazdasági Gépek és Létesítmények Kereskedelmi Kamarájának (PIGMiUR) adatai szerint az év eleje óta 3862 új traktort regisztráltak, ez 1038-mal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában (21,2%-os visszaesés). A PIGMiUR  szerint az új gépek regisztrációjának idei visszaesését olyan tényezők befolyásolták, mint a bizonytalanság a Green Deal miatt, illetve az Ukrajnából beáramló mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos, mezőgazdasági válsághelyzet okozta nehézségek.

A használt traktorok eladása viszont emelkedett, mert a gazdálkodók nem mondanak le versenyképességük javításáról, inkább használt gépek vásárlásába fektetnek be. Az idei év első hat hónapjában a használt traktorok szegmensében a PIGMiUR 12 988 regisztrációt, illetve tulajdonosváltást jegyeztek, azaz 7,2%-kal többet, mint egy éve. A használt gépek második alapkategóriájában, azaz a pótkocsiknál 9,4%-kal nőtt az értékesítés az idei első félévben – írja a GÉPmax összeállítása.

Anglia: 23 éve nem volt ilyen kevés

Nagy-Britanniában a fokmérőnek számító márciusi adatok a leginkább érdekesek, ugyanis a mezőgazdasági traktorok regisztrációja általában ekkor tetőzik a közelgő szezon miatt. Idén 1939 új (50 LE feletti) traktort regisztráltak, ami 13%-kal marad el a 2023-as havi adattól. Egyébként az egész év rosszul indult: januárban mindössze 475 gépet jelentettek, ami 26%-kal kevesebb, mint 2023 azonos hónapjában, és az egyik legalacsonyabb adat a nyitó hónapban az elmúlt években. Februárban is folytatódott a lassú évkezdés a mezőgazdasági traktorok regisztrációjában: a havi 477 gép 10-zel kevesebb, mint 2023 azonos hónapjában, de 16%-kal marad el az előző 5 év átlagától. Így a két téli hónapban az Angliában regisztrált új traktorok száma 2001 óta a legalacsonyabb volt.

Amerikai traktorok

Az USA-ban január-márciusban 42,8 ezer új traktort regisztráltak, ami 13%-kal kevesebb, mint csökkent 2023 azonos időszakához képest. Minden teljesítménykategória érintett, beleértve a fontos kompakt traktorok piacát is, ahol 17%-os a csökkenés az említett időszakban (26,1 ezer). Jó hír, hogy a rossz januárt követően (-17%, 1515 db) márciusban második hónapja nőtt a 100 LE+ traktorok regisztrációja, 3,2%-kal 1909 egységre (2023 márciusában 1850) a februári 2,3%-os növekedést követően. Ugyanakkor az észak-amerikai kombájnpiac idén januártól márciusig ötödével, 1203 darabra esett vissza (2023 első negyedévében 1511 darab).

Magyarországon

…az európai támogatások elmaradása és a piaci viszontagságok miatt is jelentősen visszaesett az új mezőgazdasági gépek forgalma. Ugyanakkor az alkatrész-eladások továbbra is rekordot döntenek minden háromhavi értékelés során. A nagy vesztesek eddig a kombájn és a traktor, ugyanakkor nagy várakozás előzi meg a következő évek pályázati lehetőségeit.