fbpx

Elképesztő új csúcsértéken a brazil marhahús-kivitel

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 20.

Brazília új marhahúsexport-rekordot ért el az idei év első felében: 1,3 millió tonna állati fehérjét szállított, ami 27%-os növekedés 2023 azonos időszakához képest. A bevételek 17%-kal 5,7 milliárd dollárra nőttek. A brazil szakminisztérium a húsexportáló iparágak szövetségének (Abiec) jelentése alapján közölte, csak idén júniusban a marhahús exportja meghaladta a 220 ezer tonnát. Az Abiec szerint ez az eredmény valamivel alacsonyabb volt, mint az előző két hónapban dokumentált rekordszállítmányok száma. A brazil marhahús legnagyobb importőrei Kína (565,6 ezer tonna, +10%), az Egyesült Arab Emírségek (95 ezer tonna, +238%!), Egyesült Államok (85,4 ezer tonna, +20%), majd Hong Kong és Chile jön a sorban 61, illetve 49 ezer tonnával.

Az 1,13 millió tonnás frissmarhahús-export Brazília teljes szállított mennyiségének 88%-át tette ki. A kicsontozott hús egyes országokban a tanúsítási követelmények miatt még mindig korlátozottan hozzáférhető, emlékeztet Abiec.

A brazil szarvasmarha globális piaci offenzívájáról – annak ellentmondásos vonásaival együtt – ebben és ebben a cikkünkben írtunk legutóbb.

szarvasmarha