fbpx

Hazai agrárium: országjáráson mutatják be az eredményeket

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 25.

A világ legjobb mezőgazdasági adórendszere az, amit a hazai agrárvezetés életbe léptetett 2021-ben – mondta Győrffy Balázs NAK-elnök azon a sajtótájékoztatón, amelyen az Agrárminisztériummal közösen bejelentették: országjáró körúton számolnak el a gazdáknak az agrárium utóbbi 10 évének eredményeivel.

Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, és Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott

Fontos törvényekkel törvények születtek

A közelgő parlamenti választásokra való tekintettel az Agrárminisztérium, a NAK és a MAGOSZ közös kiadvány készített, annak tartalmát pedig országjáró körúton, személyes és közvetett fórumokon mutatják be a gazdáknak – mondta Nagy István. Az agrárminiszter azért tartja fontosnak az utóbbi 10-12 eredményeinek számvetését, mert különösen az utóbbi pár évben régről elmaradt adósságait törlesztette a törvényhozás. – Megalkottuk az öntözésfejlesztés, a családi adózásról és a gazdaságátadásról szóló, vagyis a generációváltást segítő jogszabályt. Emellett a gazdák mindennapi életét közvetlenül is negatívan befolyásoló, az osztatlan közös birtokok kivezetését is elindítottuk – foglalta össze az elmúlt évek legfontosabb jogalkotási állomásait. Nagy István e folyamatot lépésről lépésre tudatosan vezetett folyamatként írta le, amelynek célja a magyar mezőgazdaság versenyképességének, hatékonyságának helyreállítása volt. – Most pedig el kell mondanunk a gazdáknak, hogy ez a helyreállítás sikeres volt, az agrárium fejlesztései, kibocsátása, szakmai színvonala önmagáért beszél.

Sajtótájékoztató
Nagy István agrárminiszter

Az állam nagyban hozzájárul az EU támogatásaihoz

A keddi sajtótájékoztatón Jakab István ezt azzal erősítette meg: még a Gyurcsány-kormány idején azt mondta, hogy építkezni csak békében lehet. – Most 12 éve nincsenek gazdatüntetések, vagyis megvalósult az a béke, ami a fejlődésnek teret biztosít – mondta a MAGOSZ-elnök.

Győrffy Balázs NAK-elnök arról beszélt, hogy a magyar gazdák érdekeit nemcsak Brüsszelben, hanem itthon is meg kell védeni. A cél az volt, hogy új, növekedési pályára állítsák a mezőgazdaságot, és biztosítsák a versenyképességét. A NAK és az AM közös sikerének nevezte a családi gazdaságok, az osztatlan birtokok kivezetését és általában a különféle fejlesztések finanszírozását előmozdító törvények meghozatalát. Győrffy Balázs rámutatott, miután 2018-tól az állam – a korábbinál háromszor nagyobb – 80 százalékos nemzeti hozzájárulást biztosít az európai uniós támogatásokhoz, a korszerűsítési, fejlesztési beruházások folyamatosak A NAK elnökeként kiemelte a különféle hitelprogramokat, a több lábon álló és a részben több tízmilliárdos termelési értéket megóvó kárenyhítési rendszert is.

Az eredményeket a „Megvédjük a magyar földet…” című kiadványban is összefoglalja az agrárkormányzat.