Akkreditált talajvizsgálatok: megbízhatóan, egyszerűen, gyorsan!

Európai uniós csatlakozásunk következtében rendeletek határozzák meg a kijuttatható szerves- és műtrágya mennyiségét. Az akkreditált laboratóriumi talaj- (és növény-)vizsgálatok megléte, valamint az ezek eredményei alapján végzett tápanyag-gazdálkodás folytatása előírás a területalapú támogatás igényléséhez, és különféle célprogramok megvalósításához (AKG, ÖKO) is.

E rendeletek betartásán lényegesen túlmutat a talajerő folyamatos fenntartásának kötelezettsége, mely az államnak, gazdálkodónak egyaránt érdeke. Talajaink tápelem-ellátottságáról műszeres talajvizsgálatok adnak pontos értéket.

A szakszerű talaj-mintavételezés és talajvizsgálat alapfeltétele a korszerű, hatékonyan termelő és versenyképes mezőgazdaságnak. Sokan mégis felesleges kötelezettséget és terhet látnak benne. Pedig az egykor világszínvonalú magyar talajvizsgálati és szaktanácsadási rendszer elhanyagolható költség mellett (120-180 Ft/ha/év) adott alapot a korszerű mezőgazdaság kialakulásához.

A helyes fajtaválasztás és az agrotechnika mellett a talaj tápelemtartalma és a növény igényére számított tápanyag-gazdálkodás alapozza meg a növénytermesztésben elérhető terméshozamok mennyiségét és minőségét.

Több különböző laborvizsgálati módszer közül a SZŰKÍTETT talajvizsgálat elvégzése (pH, kötöttség, CaCO3, humusz- illetve sótartalom, valamint a NO2-NO3, P2O5 illetve K2O koncentrációk megállapítása) a legszükségesebb. Azonban pontosabb képet ad a talajunk termőképességéről a BŐVÍTETT talajvizsgálat elvégeztetése. A magasabb hozamok elérése csak a vizsgálatok alapján számított tápanyagmennyiségek kijuttatása esetén érhetőek el. A tápanyaghiányok kialakulása esetén pl. kukorica, borsó esetében a cink, búza és repce esetében pedig a kén hiánya miatt a várt termésmennyiség elmaradhat a várakozásoktól.

Az Eurofins-MINERÁG Kft. munkatársai több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött végzik munkájukat, amit 2018-tól a hollandiai központú Eurofins Agro Testing Wageningeen BV, mint Európa egyik legjelentősebb mezőgazdasági szaktanácsadó laboratóriuma támogat. Ennek köszönhetően a Magyarországon rendszeresített talajvizsgálatok mellett számos, világszínvonalú analitikai módszer és az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadás is elérhetővé válik minden Partnerünk számára.

Mindehhez társul az ország egész területére érvényes mintagyűjtési szolgáltatásunk és a laboratóriumunk által vállalt rövid vizsgálati határidő.

Eurofins Minerág Kft.

talajvizsgálat tápanyag-gazdálkodás