fbpx

Amiről most sokat beszélnek – arzén van az ivóvizünkben?

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

Magyarország azon területekhez tartozik, ahol a természetes vizekben nagyon nagy eséllyel a megengedettnél magasabb arzén koncentráció lehetséges. Idáig is ilyen vizet fogyasztottunk vagy csak most romlott el? Mennyire veszélyes számunkra az arzén a vízben? Hogyan mérjem meg, hogy jó-e a vizem? Mit csináljak, hogy tiszta vizet fogyasszak? Mostanában nagyon sokan adják fel ezeket a kérdéseket különböző fórumokon. Megpróbálunk a cikkünkben választ adni ezekre a kérdésre.

 

Miért pont Magyarországon van ilyen nagy baj az arzénszennyeződéssel?

Magyarországon az egy főre jutó vízkészlet egyike a legmagasabbnak a kontinensen, de mindamellett minden negyedik magyar rossz minőségű vizet fogyaszt.

Az ÁNTSZ adatai szerint 475 településen 1,5 millió embert érint a magas arzén tartalom az ivóvizekben.

Magyarország délkeleti részén jelentkezik ez a probléma.

A geológiai adottságok miatt itt a talajban magasabb az arzén koncentráció és ebből kifolyólag a talajvizekben is az EU normatíváknak nem megfelelő az arzénszint.

Az EU-s határérték 0,01 mg/L, amelyet 2009. december 25-ig kellett volna valamennyi közüzemi vízszolgáltatónál elérni nálunk is.

Hazánk 2009 őszén erre 3 éves haladékot kért az uniótól, hogy 2012-ig az eddigi ötször magasabb 0,05 mg/l határérték maradjon érvényben.

Vagyis a probléma nem új, csak régebben a magasabb határértékek voltak hatályban és a magas határértékeknél kevesebb település kerül a veszélyeztettek listájára.

Az EU-s határértékek viszont megfelelnek a tényleges veszélyeztetettségi határnak.

 

Mennyire veszélyes számunkra az arzén?

A WHO és hazai kutatási adatok szerint a határértéket (0,01 mg/L) meghaladó arzénkoncentráció növeli a bőr- és tüdőrák, valamint a vese- és hólyagrák kockázatát, vagyis komoly bajokat okozhat a fogyasztók körében.

Kis dózisokban, hosszas bevitel esetén (mint az arzénnal szennyezett víz fogyasztása), krónikus , nem daganatos, betegségeket is okozhat mint például a bőr elszarusodása, a szív- és keringési megbetegedések, a perifériás és a központi idegrendszer rendellenességei, a máj- és vesebetegségek, a cukorbetegség.

Az arzén nem csak ivóvízzel, de az ételekkel is bekerül a szervezetünkbe.

Az arzénnal végzett ipari tevékenységek (fémolvasztás, kőolaj-feldolgozás, vegyipar, üvegipar) következtében belégzéssel és a bőrön keresztül történő felszívódással is kell számolni.

A dohányzás is emeli némileg az arzénterhelést (kb. 0,25 mikrogramm szálanként).

A ivóvízben az arzén szervetlen formában van jelen.

A szervetlen forma lényegesen toxikusabb, mint a szerves.

Az arzén tartalmú ivóvíz különösen veszélyezteti a gyermekek egészségét, mert a gyermeke a testsúlyukhoz képest több vizet isznak mint a felnőttek.

A szervezetbe került arzén főleg a májban, tüdőben, lépben és a szaruképletekben halmozódik fel.

A vizelettel 5 napon belül a bevitt arzénmennyiség kb. 60% ürül ki.

 

Hogyan mérhetjük meg az ivóvíz arzéntartalmát?

Természetesen a legbiztonságosabb eredményt egy ÁNTSZ, vagy más akkreditált laborban elvégzett mérés tud adni, de már léteznek magán felhasználók részére egyszerű tesztek is, amelyekkel otthoni körülmények között is elvégezhetőek az ellenőrzések.

Az arzén analízis nem az egyszerű kémiai analitikai módszerek közzé tartozik.

Egyszerű, egylépéses teszttel nem kivitelezhető, ezért az analízishez el kell végezni néhány előkészítő lépést.

Viszont az analízis menete nagyon jól ki van dolgozva és csak egyszerű csepegtetést, rázást és megfelelő intervallum betartását igényli.

A tesztekhez van olyan követelmény, hogy eléggé érzékenyek legyenek és kimutatható legyenek vele a határérték alatti értékek is.

Több gyártó is forgalmaz ilyen készleteket.

 

Mit csináljak, hogy tiszta vizet fogyasszak?

Ahol nincs központi vízvezeték, amelyben garantáltan el van végezve a szükséges arzénmentesítés, ott nem marad más, mint a fogyasztónak önmagának gondoskodnia a szüksége tiszta ivóvízről.

A legolcsóbb megoldásnak a palackozott víz vásárlása tetszik , de hosszú távon már ez komoly kiadásokat okoz.

Ha már palackozott vizet vásárol, akkor úgyszintén fontos a megfelelő minőségű és még jó árban lévő víz kiválasztása.

Az ivóvizünk ne legyen túl magas sótartalmú, mert ez szintén károsodást okozhat a szervezetünkben a hosszútávi fogyasztás esetén.

Hála a technika fejlődésének, ma már „elérhető ” árban 50- 100 ezer forint) vásárolható családi felhasználásra gyártott fordított ozmózisos (RO) víztisztító, amelyik a vízben lévő oldott anyagok 95-98% képes kiszűrni.

Ezek a víztisztítók az arzént is eltávolítják az ivóvízből.

Az RO- rendszerű víztisztítók nagyon nagy tisztaságú vizet állítanak elő, amelyik már megközelíti a desztillált vizek tisztaságát.

Éppen e miatt szokták kritizálni az RO – víztisztítókat, hogy az alacsony sótartalom miatt a szervezetünkből kimossák a hasznos sókat.

Ezt próbálják úgy megoldani a gyártók, hogy a megtisztított vizet áteresztik egy visszasózó patronon keresztül, amelyikből ásványi sók oldódnak be a vízbe és így biztosítják a szükséges kalcium és magnézium szintet az ivóvízben.

Iskolák, óvodák, éttermek stb. részére gyártanak nagyobb kapacitású víztisztító berendezéseket, amelyek tartalmazhatnak külön arzénmentesítő részt is.

 

Kovács István

elektro-kémikus, a kémiai tudományok kandidátusa

A www.vizlabor.shp.hu, www.kertlabor.hu , www.phmeres.shp.huoldalak szerkesztője.

E-mail:[email protected], Telefon/fax : 06 52 445755