fbpx

ArmaTrak és Lamborghini a Pöttinger munkagépek előtt a szántóföldön

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 27.

Gyakorlati gépbemutatót tartott az Auditker Kft. és a Pöttinger hazai képviselete Dunaharasztiban. Valószínűleg a leghidegebb tavaszi napon tartott szántóföldi bemutatón a Pöttinger munkagépeket Lamborghini és ArmaTrak traktorok üzemeltették, és mindkét cég képviselői gyakorlat közben válaszoltak a felmerült kérdésekre.

A szálastakarmány-betakarítást elejétől a végéig bemutatta Szász László, a Pöttinger magyarországi képviselet vezetője.
A kiváló takarmányminőség alapja a fűkasza helyes kiválasztása. A dobos kaszák iránti kereslet mára visszaesett, inkább a kisebb teljesítményigényű, jobb minőséget produkáló tárcsás kaszának van sikere. A 3 és 3,5 m munkaszélességű frontkaszák hagyományos vagy Alpha motion függesztéssel rendelhetők. Ez utóbbinak nagy előnye, hogy akár 12-14 km/h sebességnél is jól reagál a talajegyenetlenségekre. A hátsó függesztésű oldalsó nova disk előnye, hogy a kaszagerendely a kaszatárcsa mögött van meghajtva, így csökken az eltömődés, a nova cat viszont már nehéz takarmányoknál is használható, a szársértőt is elbírja már. Amennyiben ezektől is nagyobb teljesítményű fűkaszára lenne szükségünk, a Pöttinger gépkombinációt válasszuk, ahol 1 jobbos és 1 balos hátsó valamint 1 frontkasza dolgozik összesen 10 akár méter munkaszélességben.
A rendterítés gépei között a Pöttinger HIT gépek erőssége a talajfelszín-követés, ami a Multitast keréknek köszönhető elsősorban, a hosszú élettartamot pedig a dupla csuklók (nem körmök) és a Heavy duty fogbiztosítók garantálják. Többféle változatban, egész 13 m munkaszélességig választhatóak.
Az Eurotop rendképzők 1, 2, 4 rotoros kivitelben készülnek, különlegességük a rotorkarok hosszú csapágyazása mellett az, hogy a rotorharangban lévő kényszerpálya nagyobb átmérőjű, így kisebb a pálya emelkedése, ez pedig hosszú távon sokkal kevesebb meghibásodást eredményez.
A rendképzés után már csak a felszedés marad, a technológiától, a felhasználás céljától függően ez történhet bálázóval vagy rendfelszedő kocsival. A fix kamrás bálázók és azok szeletelős változata vegyes kamrarendszerű, így sokkal korábban, már kis tömegnél is elkezdődik a bálaképzés, így sokkal egyenletesebb (tömörségű és tömegű) bálát kapunk. Alapkivitelben hálós, igény esetén madzagos kötés is választható.
A nagy teljesítményű Jumbo felszedő kocsi legnagyobb pozitívuma, hogy tisztán és gyorsan dolgozik, még a takarmányban lévő köveket sem morzsolja szét.
A szálastakarmány betakarítás műveletei után egy vetést nézhettünk meg közelebbről, ahol Pöttinger VITASEM a precíz munka mellett a jó súlyelosztást és a tehermentesített hidraulikát igazolta. Természetesen a vetőgépek teljes palettája közül választhatnak a vásárlók, a mechanikus vetőgépeket főleg a kisebb gazdaságokba ajánlják, de megtalálhatóak a különböző típusú phneumatikus és 3-4-6-8-9 m munkaszélességű mulcsvetőgépek is.
Pöttinger gépekről még oldalakat lehetne írni, mi is csak betekintést nyerhettünk a kínálatba, így nem eshetett szó pl. a talajművelő gépekről (ekék, boronák, kultivátorok), és sok egyéb apróságról, persze ezek nagy részére ott helyben válaszoltak a Pöttinger szakemberei.
ArmaTrak – ezt már ifj. Kis Pál, az Auditker Kft. termékfelelőse mondta el az érdeklődőknek. A gép 80 lóerős kategóriában minden egyes munkafázisban kitűnően megállja a helyét, nagyon komfortos, teljesítménykategóriájában társaival (pl. az orosz traktorokkal) szemben épp ezért sikeresebb. A traktor a talajmunkák során bebizonyította, hogy a háromvasú ágyekékkel illetve a váltva forgató ekékkel is kiválóan dolgozik minden körülmények között. A tavaszi, illetve őszi tápanyag visszapótlás során használt trágyaszórókat is jól tudja üzemeltetni. Egy középnehéz kukorica vetőgéppel is jól boldogul, a gabonavetőgépet szintén könnyedén üzemelteti. Ugyanakkor a török gyártású gép árban kedvezőbb, mint nyugat-európai társai. A nagyobb gazdaságokban a kisegítő munkák gépe lehet az Armatrak, a kisebb farmer gazdaságokban pedig az univerzális traktor szerepét töltheti be. A szántóföldön a Pöttinger gépekkel is kiválóan dolgoztak a traktorok. A török gyár 50-80 LE-ig keskeny nyomtávú és normál szántóföldi univerzális traktorokat gyárt, ebből az ArmaTrac 804 LUX modellel találkozhatunk a hazai gazdaságokban.
Míg a török traktornál épp a nevet kell a köztudatba vinni (a teljesítménnyel és fogyasztással már nem lesz gond), addig a Lamborghini név már kötelez, és nem szorul különösebb magyarázatra. Fehér Ákos, a kecskeméti telephelyű vállalkozás termékfelelőse a cég múltjának eseményeivel magyarázta a neves traktormárka 4. éve zajló forgalmazását. A legfrisebb esemény talán az lesz a Lamborghini gépeknél, hogy nyáron már opcióként a fokozatmentes váltóval is rendelhetők erőgépek az Auditker Kft-től.

Az eseményen természetesen felmerült az alkatrész ellátottság megszervezése, elérhetősége, szervizszolgáltatások módja és maximalizált költsége, az ár-érték arány konkretizálása és opciók lehetősége is.
Valószínűleg mindenki megkapta a még fel nem tett kérdéseire is a választ, ha mégsem, akkor keresse vendéglátóinkat bizalommal.

Pöttinger Kft. Auditker Kft.

Szász László 6000 Kecskemét,
Tel.: +36-30/3830-109 Belsőnyír 150.
(50-es főút, 79 km szelvény – benzinkút mellett)
Tel: +36 76 484-378
Fax: +36 76 327-574
e-mail: [email protected]
web: www.auditker.hu