Nem jut el a gazdák áruja a polcra: bevetik a hadsereget?

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 05.

Kartonra festett spárga és barack fogadja a vásárlót egyes boltokban Angliában. Annyira nincs munkaerő, hogy az állam már a hadsereg bevetését tervezi: szüretre…  

 

polcrendszer
Fotó: Matthew Horwood/Getty Images

 

Gyümölcs helyett festett karton

Angliában több szupermarket pultjain is kartonpapírra nyomtatott zöldségek és gyümölcsök jelentek meg az igazi termékek helyett – adta hírül a FruitVeB. A hazai zöldség-gyümölcs szakmai szervezet úgy tudja, hogy ennek legfőbb oka a munkaerőhiány. Tehergépjármű-vezetőből több hónapja olyan hiány van, hogy a kormány komolyan fontolgatja a hadsereg állományának ideiglenes bevonását. Nincs ember a gazdaságokban sem arra, hogy leszedje a terményt, a feldolgozóüzemekben pedig arra, hogy a csomagolási munkákat elvégezzék.

Korábban probléma volt az is, hogy a kikötőkbe nem érkezett elegendő áru a tengeri szállítások drágulása és a hajók feltorlódása miatt. Ez megoldódni látszik, de a bejövő termékeket nincs, aki elszállítsa a boltokba. A Guardian beszámolója szerint a zöldséghiány nem csak egy adott láncot érint, zöldségek és gyümölcsök rányomtatott képeivel jelentek meg kartondobozok a Tesco és a Sainsbury’s pultjain több városban is.

 

Mi se kiabáljuk el!

Hazánkban egyelőre ilyesmit nem tapasztalunk még. Ugyanakkor vannak olyan mezőgazdasági és logisztikai szakemberek, akik nem kiabálnák el: csak idő kérdése. Laptársunk, a Transpack minapi tudósítása szerint itthon is kialakulhat áruhiány a teherautó-sofőrök hiánya miatt. Egyes gyümölcságazatokban pedig a munkaerőhiány (és persze a követhetetlen árak) okozta helyzet miatt egész terménykategóriák tűnhetnek el a hazai termesztésből.