fbpx

Az alacsony hőmérséklet nem tett jót a kukoricának

Írta: Szerkesztőség - 2019 május 22.

Megjött a várva várt eső. Nagyon örülünk neki, hiszen megoldotta a kukorica és a napraforgó kelési nehézségeit is. Néhány enyhébb probléma viszont felmerült az esők elmúltával.

A talaj a hirtelen jött hidegebb levegő és a csapadék hatására lehűlt, 4-5 C°-ra. Ennek következményeként a kukorica megállt a fejlődésben, és már 2-3 hete stagnál. A régebben elvetett kukoricák sem indultak hirtelen növekedésnek, és van, ahol csak most bújik ki a később elvetett növény. Az alacsony talajhőmérséklet hatására a kukorica nem kezdett erőteljes tápanyagfelvételbe, ezért állt meg a növekedésben. Ez a hideg a kukorica fejlődési dinamikáját 2-3 héttel eltolta, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Emiatt az okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a 2-3 hetes késést, gyorsabban fejlődjön, és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen.

Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol. Az Amalgerol használata eredményeként a növények tápanyagfelvétele megnő, hasonlóan, mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcseppkúra esetében; a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat, és fokozott növekedésnek indulnak. Az Amalgerol olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek a talajból már hiányoznak, és ugyan kis mennyiségben, de nélkülözhetetlenek a növények számára (wolfram, vanádium, szelén stb.). Megtalálhatóak a készítményben olyan növényi hormonok (auxin, giberrelin), amelyek révén a növények erőteljes növekedéssel vészelik át a stresszhelyzeteket, és termésük növekszik.

A cukorrépa-termesztőknek is kedvenc technológiai eleme az Amalgerol alkalmazása. Az egyenetlen kelés következtében a kis kikelt növények különböző fejlettségűek, ami megnehezíti a gyomirtások időzítését, és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Az Amalgerol használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. A cukorrépát termesztők körében régóta ismert, hogy az Amalgerollal kezelt állományok sokkal jobban tolerálják a nagy hőmérséklet-ingadozásokat. A kezelt növények levélképzése sokkal intenzívebb, ennek eredménye a betakarításkor tapasztalható digesszió- (cukortartalom-) emelkedés. Kísérleti eredmények alapján elmondható, hogy az Amalgerol-kezelések hatására a répatestek tömege több mint 20%-kal nőtt (23,4%), míg a cukortartalom növekedése 6,6% volt a kezeletlen növényekhez képest.

Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol 3 l/ha-os dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. A beavatkozástól nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

Takács Attila
06 31 7000 100
www.hechta.hu