Az idei az építkezés évének tekinthető az agráriumban

Borítókép

Új kamattámogatási hitelprogram indítását tervezi idén az agrártárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak segítésére, közölte Nagy István agrárminiszter az AGROmashEXPO és AgrárgépShow szakkiállítás nyitónapján.

A miniszter megnyitó beszédében elmondta, hogy az idei az építkezés évének tekinthető: a fejlődést a vidékfejlesztési program által már megítélt 620 milliárd forint beruházási támogatás ösztönzi. Ugyanakkor az ágazat versenyképességének javítása nemcsak a beruházásokon múlik, ezért készítették elő azt a törvénycsomagot, amelynek köszönhetően idén érdemben gyorsulhat az osztatlan közös földtulajdon felszámolása.

A tárca fejlődést támogató gazdaságpolitikai környezetet kínál a gazdasági szereplők számára, aminek alapja a stabil finanszírozási környezet megteremtése, olvasható az MTI hírei között. A termelők számára a 2018. évi kérelmeik után már tavaly 187 milliárd forint közvetlen támogatást fizettek ki előleg és részfizetés formájában, a következő hetekben, hónapokban pedig további 230 milliárd forint kifizetésével segítik finanszírozásukat és a jövedelemtermelő képességük fokozását.

A fejlesztési eltökéltséget az is mutatja, hogy a közelmúltban 50 milliárd forintos kerettel új beruházási pályázatot is hirdetett a tárca az élelmiszer-feldolgozás és a borászati ágazat számára. Emellett továbbra is elérhető a mezőgazdasági üzemek energiahatékonyság javítását célzó 35 milliárd forintos felhívás.

Az agrárminiszter arra is kitért, hogy törekednek a klímaváltozás okozta aszálykárok hatásainak csökkentésére, valamint az öntözéses gazdálkodás elterjesztésére és ösztönzésére. Fontos feladatként említette meg továbbá a Digitális Agrárstratégia (DAS) idei elfogadását. Elsőként a közigazgatási adatrendszerekben rejlő gazdaságfejlesztési potenciált tennék kihasználhatóvá. A digitális agrár-rezsicsökkentés célja egyrészt minél több állami adatbázis elérhetővé és ingyenessé tétele, másrészt az állam, illetve az unió felé kötelező adatszolgáltatások egyszerűsítése.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no