fbpx

Az új kertészeti támogatás csökkentheti hazánk importfüggőségét

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 06.

Mintegy 60 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a jövőben a kertészetekben az Agrárminisztérium által bejelentett rendkívüli támogatási programnak köszönhetően. Az előzetes felmérések szerint akár 100 hektárnyi új, korszerű üvegház épülhet az országban. A megtermelt áru versenyképességét pedig a megfelelő tárolók, valamint a csomagoló és tisztító egységek létrehozása biztosíthatja.

 

A rendelkezésre álló 30 milliárd forintos keret 50 százalékos önerővel számolva hozzávetőlegesen 60 milliárd forintnyi beruházás megvalósításához járulhat hozzá. Előzetes felméréseik szerint ennek kétharmadát az üvegházak építése és korszerűsítése teszi ki. A fennmaradó részből tárolók, hűtőházak, illetve csomagoló- és tisztítóegységek létesülhetnek, ismertette Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke.

Bár a pályázatok részletei egyelőre nem ismertek – a tárca az ígéretek szerint a nyár folyamán teszi majd közzé a felhívást – a leggyorsabban a tárolók és post harvest egységek létrehozására elkülönített keret merülhet ki. Az üvegházak esetében pedig az új szereplők belépése pörgetheti fel a beruházásokat, olvasható a Magyar Nemzet hírében.

A legkorszerűbb – minden szükséges technológiai elemet tartalmazó – üvegház létesítése hektáronként 400 millió forint körüli összegbe kerül. Így elképzelhető, hogy a következő időszakban a vidékfejlesztési forrásokból máig megépült kapacitások mellett újabb 100 hektárnyi, korszerű üvegház épülhet.

A beruházási támogatás egyik fontos célja, hogy az önellátás az őszi és téli időszakban is biztosított legyen. Az importot vélhetően így sem lehet teljesen kiváltani, a piacot azonban a fő szezonon kívül a jelenleginél jóval nagyobb arányban tudják ellátni friss zöldséggel a termelők.

Bár a termeléssel nem lenne gond, a megfelelő tárolók azonban még hiányoznak, így a gazdák arra kényszerülnek, hogy a betakarítást követően mielőbb túladjanak a termésen. Fontos az is, hogy tisztított, félkész termékként kerüljön piacra a zöldség, hiszen így a magyar áru a tavaszi szezonban tonnaszám érkező belga vagy holland mosott répával is felveheti a versenyt.