fbpx

CENTERLINE 230 – GPS vezérelt sorvezető próbája Versegen

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 24.

Egy 600 hektáros gazdálkodásnál már vitathatatlan, hogy megtérül egy vezérelt sorvezető alkalmazása. Jancsek Tibor családi gazdálkodásában 250 ha őszi búzában és 170 ha zöldborsóban, valamint bérmunkában fog az a Centerline 230 GPS vezérelt sorvezető és automatikus szórókeret szakaszoló dolgozni, amit Jan Spitalniak, a TeeJet lengyel képviselője mutatott be gyakorlatban már a versegi John Deere traktorra szerelve.

 

 

Vegyük sorra, hogy milyen céllal és hogyan működik a berendezés

 

  • A nyomkövető és az automatikus szórókeret szakaszoló javítja a munkaszínvonalát és használata költségmegtakarítást jelent. A Center Line 230BP a hatékony nyomkövető és az automatikus szórókeret szakaszoló kombinációja.

A nyomkövetés párhuzamos, az AB-pontok közötti görbe menti vagy lejtős üzemmódban lehet. A beüzemelés gyors és könnyű, a kijelző egyszerű és hasznos információkkal szolgál.

 

  • A GPS helymeghatározó rendszere és a kezelt terület rögzítése alapján automatikusan kikapcsolja a megfelelő szórókeret szakaszokat, ha azok egyszer már kezelt terület fölé érnek.

Az átfedés csökkentése mérsékli az anyagfelhasználást, csökkenti az üzemanyagot, időt takarít meg, és kevésbé veszi igénybe a vezetőt.

(Mindehhez először körbe kell járni a géppel a földünk kerületét, és amint visszaérünk az indulási ponthoz, a készülék automatikusan kiszámolja földünk méretét hektárban, és ezt a kerületformát fogja párhuzamban vezetni.)

 

  • Az automatikus szórókeret szakaszoló a közös konzolba van beépítve. A permetezés ellenőrzőhöz az egyszerű Smart-kábellel csatlakoztatható. A CenterLine 230 a legtöbb permetezés ellenőrzővel kompatibilis, felszerelése gyors és könnyű.

 

  • A nyomkövetési információ számszerűen és szemléletes térképként is megjelenik a kijelzőn, akár 15 szakaszra is bontható az automatikus szórókeret szakaszolás, melyek automatikus ki- és bekapcsolásából adódik a költségmegtérülés.

 

  • Kisméretű külső antenna biztosítja a vételt, – vissza a ponthoz – rendszere,éjszakai / nappali üzemmódja és hektárszámlálója egyszerűsíti használatát.

 

Jancsek Tibor idő, pénz és energia-megtakarítást remél a GPS vezérelt sorvezető alkalmazásától, mivel a 360 hektáros zöldborsó termesztésben ugyan a legnagyobb parcella 76 ha, de emellett akár 5 hektáros parcellákon is kell gyorsan és legfőképpen gazdaságosan dolgozni.

A CenterLine 230 GPS vezérelt sorvezető és automatikus szórókeret szakaszoló alkalmazási tapasztalatairól tehát Versegen is érdeklődhetnek Olvasóink, beszerzéséről, használatáról pedig meghívónktól,

Huszár Jenőtől(Farmcenter Kft.) kapnak bővebb felvilágosítást.