fbpx

DÖGLENEK UTÁNA – Irtó jó szerek: Légyirtás

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

…olyan mint a foci: mindenki beszél róla mindenki ért hozza, mindenki csinálja, több-kevesebb sikerrel és eredménnyel.

Valószínűleg bármilyen védekezési módszert használunk, soha nem fogunk 100%-os eredményt elérni, de talán nem is ez a cél.

Sokkal inkább az, hogy magunk és állataink számára olyan környezetet biztosítsunk, mely a lehető legnagyobb komfortérzetet biztosítja, minél kevesebb zavaró tényezővel

E cél érdekében minél hatékonyabban kell védekeznünk a legyek ellen is.

Kulcskifejezés a kombinált védekezés, vagyis hatékony módszerekkel és készítményekkel, periodikusan beavatkozni a legyek életciklusába – lehetőleg nem egy, hanem több ponton!

A javasolt módszerek kombinálásával eredményesebben tudnak védekezni.

Ennek érdekében tekintsük át lehetőségeinket.

  • Larvicid (légy lárvákat elpusztító) módszerek / készítménye
  • Adulticid (kifejlett formákat elpusztító) módszerek / készítmények

 

Larvicid készítmények

A legyek életciklusának a jellegzetességeit figyelembe véve, megállapíthatjuk, hogy a populáció kb. 15-20%-át képviselik a kifejlett legyek (adult formák) és 80-85%-ot a különböző egyéb fejlődési alakok (pete, lárva, báb).

Elengedhetetlen tehát, hogy a larvális stádiumban beavatkozzunk, hisz ugyan kevésbé látványos, de a leghatékonyabb módszer a légypopuláció egyedszámának csökkentésére.

Jelenleg Magyarországon két engedélyezett (szabadforgalmú) készítményt használunk: a Novartis által gyártott 2% Ciromasin tartalmú NEPOREX – adagolása 250 gr/10 m2 – és a Bayer által gyártott 25% triflumoron tartalmú BAYCIDAL WP – adagolása 250gr/125-250 m2 az alkalmazandó felület tulajdonságaitól függően.

Fontos, hogy a szereket oda juttassuk ki a megfelelő koncentrációban, ahol a lárvák találhatók: nedves-vizes, tápanyagokban gazdag környezetbe (csövek mentén, lagúnákban, trágyatárolók stb. környékén).

A jó larvicid készítmény ismérvei: vízzel jól keverhető, lúgos környezetben is stabil, fényre nem bomlik, elnyújtott hatástartam.

A szezon elején többszöri alkalmazásuk javasolt, 2-3 hetes időközzel.

Előnyös, ha a készítmény nem csak a légylárvák ellen hat, hanem – mint pl. a BAYCIDAL WP – egyéb kártevők lárvái ellen is (alombogár, csótányok, bolhák lárvái) ellen is.

E készítmények a lárvák vedlési folyamata során az új hámréteg kialakulását akadályozzák meg.

Hazánkban kevésbé elterjedt módszer a biológiai védekezés azon formája, melynek során egy, a légylárvákat a szaporodásukhoz felhasználó kis muslincaszerű élősködőt alkalmazunk a légy lárvák elpusztítására.

 

Adulticid módszerek / készítmények

  • Mechanikus védekezési lehetőségek
  • Állatokra applikálható készítmények
  • Kenhető, szórható csalétkek

A mechanikus védekezés eszközei a széles körben használt légyfogó lapok, szalagok, illetve az ultraibolya fényt kibocsájtó elektromos készülékek, rovarcsapdák.

Használatuk önmagában szerény eredményre vezet, elsősorban ott használjuk, ahol az egyéb kémiai szerekkel történő védekezés kevésbé lehetséges (irodák, éttermek, fejőházak, élelmiszer feldolgozók stb.).

Állatokra applikálható készítmény a Bayofly (Bayer) és a Butox (Intervet SP).

Meghatározott mennyiséget az állatok (szarvasmarha) gerincére kell applikálni és több hétig távol tartja a legyeket, egyéb vérszívókat.

Kenhető, szórható csalétkek, talán a leggyakrabban használt termékek.

Az igazán hatékony készítmények rendelkeznek a következő tulajdonságokkal:

  • gyomorméregként hatnak, gyors taglózó hatás.
  • hatásuk elnyújtott, legalább 4-6 hét
  • vonzzák a legyeket, mert

1. édes ízűek

2. színük erőteljes

3. attraktánst (szexuális feromont) tartalmaznak

4. biztonságosak: pl. Bitrex keserűanyagot tartalmaznak, az emlősök emiatt nem fogyasztják (a legyek pedig nem érzékelik)

  • kijuttatásuk egyszerű
  • hatékonyak, a légypopuláció 80-90%-át elpusztítják 24 óra alatt
  • nem alakult ki rezisztencia (az azametifosz hatóanyagú szerekkel szemben már kialakult!)

Jelenleg Magyarországon a leghatékonyabb és leggyakrabban alkalmazott szerek az AGITA 400 gr (Novartis-Trimetoxám hatóanyag), amiből 2 kg 800 m2 alapterületű helységre, és a Quick Bayt 2 kg(Bayer-Imidakloprid hatóanyag), amiből 2 kg 1200 m2 alapterületű helységre elegendő hatóanyagot tartalmaz, mindkettő azonnali taglózó hatással és elnyújtott, 4-6 hetes hatástartammal.

 

Dr. Albert Attila

TolnAgro Kft