fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Dr. Gulyás Zoltán

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 19.

Dr. Gulyás Zoltán a Szent István Egyetemen végzett okleveles környezetgazdálkodási agrármérnökként, majd ott is doktorált. Értekezésében a permetezőgépekkel végzett vegyszerkijuttatás környezetterhelő hatásait csökkentő műszaki megoldásokkal foglalkozott.

 

Dr. Gulyás Zoltán, Agrárgépészet kategória
Dr. Gulyás Zoltán, Agrárgépészet kategória

 

18 évig a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben, valamint annak jogelődjeinél dolgozott. Szakterülete mindvégig a növényvédelem gépesítése volt. Környezetkímélő és anyagtakarékos műszaki eljárások, technológiák és megoldások kutatás-fejlesztésével és innovációjával, növényvédelmi gépek típusminősítésével, permetezőgépek időszakos felülvizsgálatával foglalkozott.

Munkatársaival számos sikeres gyakorlat- és piacorientált K+F+I pályázatban, továbbá sok piaci megbízás teljesítésében vett részt. Pályázati tevékenységét növényvédelmi gépeket gyártó és fejlesztő vállalatokkal, termelőkkel, más kutatóhelyekkel és felsőoktatási intézményekkel együttműködésben végezte. Az elnyert pályázatok végrehajtásának eredményeként minden esetben sorozatgyártásra alkalmas prototípus, piacképes termék, illetve szolgáltatás jött létre.

Jelenleg a Szóráskép Kft.-nek dolgozik, a használatban lévő permetezőgépek időszakos műszaki felülvizsgálati rendszeréből fakadó mérésvezetői feladatokat végzi.

Eredményeit könyv, könyvrészlet, tudományos és ismeretterjesztő cikkek, előadások formájában rendszeresen publikálja, szakmai és tudományos egyesületi tagságokat is vállal.

Irányításával és aktív személyes részvételével korábbi munkahelye markáns szerepet vállalt a Kutatói Utánpótlást Elősegítő Programban és a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatban, népszerűsítve a mezőgépész szakmát, és elősegítve az ágazatban zajló generációváltást.

Témavezetőként, szigorlati bizottsági tagként, műhely- és nyilvános viták keretében opponensként segíti a doktoranduszok, doktorjelöltek fokozatszerzését.

Sporttársaival 20 évvel ezelőtt amatőr labdarúgócsapatot alapított, amit azóta teljeskörűen menedzsel.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!