Kiderült, hogy mi, magyarok is helyből tudjuk azt, amit az USA és Kína
Fogadjunk, hogy enni Ön is szereti! De azt gondolta volna, hogy csinos kis üzletet is csinálhat vele? A Debreceni Egyetemen bebizonyították, hogy nemcsak termeszteni, hanem feldolgozni is megéri: a belőle készített olaj világpiaci ára folyamatosan emelkedik.
Ma már elkerülhetetlen kelléke a sörözők, baráti-családi összejövetelek vidám asztalkínálatának, sőt, sokan fontos beltartalmi értékeiért fogyasztják, hiszen gazdag fehérje- és vitaminforrás. Bár a világ mezőgazdaságában előszeretettel termesztett földimogyoró az 1900-as évek elején bekerült a magyar kultúrflórába, mégsem vált igazán jelentős haszonnövénnyé Magyarországon, pedig eleinte egész szép sikerrel művelték. Mára a termesztése visszaszorult, noha a most felújított kísérletek tanúsítják: hazánk is tudja azt a szintet, amit a világ más földimogyoró-termesztői.
Erre a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának munkatársai által tavaly végzett kisparcellás termesztéstechnológiai kísérletei a bizonyíték. A szakemberek a növény termesztésének hazai lehetőségeit és környezeti válaszreakcióit vizsgálják. A földimogyoró – nevének dacára – nem a mogyorófélékhez tartozik, hanem közelebbi rokonságban áll például a borsóval. A májusi vetés után az időjárás kedvezően alakult az állomány számára, és az elért terméshozam hektáronként az amerikai termesztéstechnológia paraméterek alkalmazása mellett 3,3-3,6 tonna lett Debrecenben. Ez alig marad el a világ vezető földimogyoró-termesztő országainak átlagától (az USA-ban hektáronként 3,8-3,9, Kínában 3,4-3,5, Indiában 3-3,1, Brazíliában pedig 2,5-2,6 tonna termést takarítanak be átlagosan).
– A földimogyoró termesztése és feldolgozása, forgalmazása hazánkban is jó lehetőség helyi növényi olaj-előállítók számára. A földimogyoró egyike a leggazdagabb növényolaj-forrásoknak, emiatt a világpiaci ára is folyamatosan emelkedik, ami kiváló befektetési és export lehetőséget jelenthet – összegezte Balla Zoltán, a Földhasznosítási, Műszaki és Területfejlesztési Intézet tudományos segédmunkatársa.