fbpx

Egy új korszak kezdete

Írta: - 2018 február 05.

Világszínvonalú kutatás-fejlesztés áll az új FMC hátterében

Koncentrálódó piac, fúziók, adás-vételek jellemzik manapság a növényvédelmi piacot. Még nincs egy éve, mikor napvilágra került a DuPont növényvédőszer-üzletágának megvásárlási lehetősége, mára pedig már új cégóriások építkeznek belülről, jószerivel alulról, helyet találva a tudásnak, a háttérben zajló kutatómunkának, a növényvédő szereknek és nem utolsó sorban a kollégáknak. Visegrádon, az újjá alakult FMC első nyilvános rendezvényén mi is ott voltunk, hogy első kézből kapjunk információkat a világ ötödik legnagyobb agrárfejlesztő vállalatának minket is érintő lépéseiről.

 

Történelemóra pár lépésben

1883-at írtunk, mikor John Bean előállt legfrissebb találmányával, a rovarirtó permetezőgéppel. Az innovatív gondolkodású nyugdíjas maga sem gondolhatta, hogy egy jó évszázaddal később az egyik legnagyobb agrárcéggé növi ki magát az eredeti ötlet…

A Cheminova felvásárlásakor még a bátrabb gondolkodású FMC-s kollégák, de még a nemzetközi szakmában otthonosan mozgó elemzők sem jósolták volna meg a tavalyi év eseményeit. Kora tavasszal az FMC bejelentette a DuPont Növényvédelmi Üzletág jelentős hányadának felvásárlását, valamint ezzel egy időben a Health and Nutrition (egészség és táplálkozás) Üzletág egyidejű értékesítését a DuPont részére. Az FMC tehát átvette a DuPont növényvédelmi üzletágának nagyobb részét, amire eredetileg az Európai Bizottságnak, a DuPont és a Dow Chemical Company összeolvadásával kapcsolatos döntése miatt került sor. Az FMC ezzel megszerezte a DuPont globális rágókártevők elleni rovarölő szer portfólióját, a kalászosgabona-félékhez világszerte alkalmazott kétszikű gyomirtó szereit, valamint a DuPont globális növényvédelmi kutatási és fejlesztési kapacitásának jelentős részét. A felvásárlás lezárult, 2017. november 1. óta új FMC-ről beszélhetünk.

Mit lát majd ebből a termelő?

Közismert, hogy egy molekula felfedezésétől a forgalomba helyezéséig 10 évnek kell eltelnie, ráadásul ennek 300 millió dollár költsége is van. Az FMC termékportfóliójában 8 hatóanyag közeledik a forgalomba helyezéshez, más-más periódusban. A DuPont-fejlesztések felvásárlásával nemcsak a 4 hatóanyag-előállító üzem és a 10 regionális készítmény-előállító üzem, a delaware-i növényvédelmi kutatóközpont és 14 regionális fejlesztési laboratórium, hanem a jelenleg fejlesztés alatt álló 15 szintetikus hatóanyag is az FMC tulajdonába került.

A gazdálkodók tehát egy folyamatosan bővülő gyomirtó és rovarölő szer palettával, azaz több termékkel, és persze több és szélesebb tudással bíró FMC-s kollégával fognak találkozni. Lapzártánkkal egy időben öt helyszínen már zajlanak az FMC partnertalálkozók, ahol részletes tájékoztatást kapnak a gazdálkodók is az új készítményekről és csomagokról. Azok pedig, akik a Debrecenben, Orosházán, Szolnokon, Siófokon és Győrben tartott előadások egyikén sem tudtak részt venni, következő lapszámainkban részletesen beszámolunk az elhangzottakról.

Még egy lépés hátra van…

A Health and Nutrition-üzletág értékesítésével az FMC-ben rejlő szakmaiság koncentrálódott, de az idei év fogja eredményezni a legnagyobb mezőgazdasági fókuszt. Az elektromos autók elterjedésének köszönhetően a lítium-termékekre megnőtt az igény, ennek ellenére az FMC vezetősége úgy döntött, hogy még az idén értékesíti, vagy önálló vállalattá alakítja lítium-üzletágát. Ezzel a lépéssel az FMC nemcsak a világ 5. legnagyobb árbevételű agrárvállalata lesz, hanem a világ első, kizárólag növényvédelemmel, növényegészségüggyel foglalkozó nagyvállalata.

Sándor Ildikó