fbpx

Együttműködésben rejlő „MAGERŐ”

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 05.

A vetőmagpiac változó kihívásaira választ keresve a Saatbau Linz Hungária Kft, mint a Saatbau Linz osztrák piacvezető növénynemesítő és vetőmag forgalmazó cég magyarországi leányvállalata, és a mosonudvari székhelyű Lajtamag Kft. szoros együttműködési szerződést kötött a Saatbau Linz fajtáinak magyarországi piaci értékesítésére.

Emellett mindkét közreműködő cég a jövőben is megtartja jogi önállóságát.

Az együttműködés azon alapul, hogy a cégek egymás között huzamosabb ideje – mintegy másfél évtizede – kölcsönösen gyümölcsöző kereskedelmi együttműködést folytatnak.

Az immár, teljes egészében magyar magántulajdonban lévő Lajtamag Kft. elsősorban apró magok tekintetében volt eddig is a Saatbau Linz egyik fő beszállító partnere.

Tehette, hiszen olyan magas színvonalú magyarországi termeltetési feltételekkel, és feldolgozási háttérrel rendelkezik, amit célszerű a Saatbau Linz saját nemesítésű fajtáinak vetőmag előállításában és forgalmazásában is kamatoztatni.

 

A Lajtamag Kft. a vetőmagtermés nagy részét saját gazdaságában – mintegy 1.000 hektáron – állítja elő, ami szavatolja a legmagasabb szakmai színvonalat.

Nem a nagy ipari növények vetőmag előállítása a legfontosabb cél, hiszen azt a multinacionális cégek, óriási invesztíciót igénylő nemesítői háttérrel kiválóan végzik.

Sokkal inkább a kisebb vetésterületen termelt növények, apró magok, jó minőségben történő előállítása és forgalmazása a kitűzött és elvégzendő feladat.

Emellett, a jövőben javarészt a szabad elvirágzású szója, repce és a saját forgalmazásban piacra hozott gabonafajták értékesítése a cél.

Mindez a jól működő kizárólagos képviseletű fajtakör mellett történik, melyet a Saatbau Linz a továbbiakban is fenn kíván tartani.

Igaz, ennek a jelenlegi jogi környezet kevéssé kedvez, hiszen a liberalizált Európai Uniós vetőmag kereskedelem miatt a kizárólagosság fenntartása már meglehetősen nehéz, illetve csak közvetett módon befolyásolható.

Ezért, választ kellett keresni a kor hozta megváltozott viszonyokra, és folyamodványaként az újabb kihívásokra.

Ahhoz a gazdasági körülményhez is alkalmazkodni kellett, hogy a szabad elvirágzású fajták esetében a jövőt veszélyeztető és felélő szintre csúsztak le a vetőmag felújítási arányok.

Ez indokolja és magyarázza is egyben, hogy a magasabb szaporulati fokú vetőmagok forgalmazásában lehet a közös tevékenység sikeres.

Az együttműködés keretein belül létrejött közös elhatározást azonnal tettek követik, amit a lehető legmagasabb színvonalon nyújtott partnerség jellemez, a forgalmazó és gazdálkodó szervezetek felé.

Ennek sikeres nyitánya volt a szójavetőmag értékesítése a magyar piacon, melyet a repce majd ősszel a saját forgalmú őszi búza fajták vetőmag forgalmazása követ.

A szlogen a régi maradt: „Lajtamag – minden, ami vetőmag”, amihez a Saatbau Linz csapata csak hozzátesz… Bármelyik felkínált fajtát vetik is, a „MAGERŐ” garantáltan Önökkel lesz!

 

www.lajtamag.hu