fbpx

Él és virul(hat) a hazai mezőgépgyártás

Írta: Kohout Zoltán - 2018 március 31.

Van jövője a 170 éves magyar mezőgazdaságigép-gyártásnak, ám az ágazat kibontakozásához bizalomra és nyitottságra van szükség: arra, hogy éljünk a hazai gyártóipar kínálatával – hangzott el az AGROmashEXPO és a MEGOSZ közös rendezvényén. A Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elismeréseit ezúttal hat hazai érdekeltség vehette át.

CHH: magfeldolgozás, szín, minőség

Méltán kapta meg a Nemzetközi Termékfejlesztési díjat a gépesítési kategóriában a CHH Műszaki KFT 2017-ben a Cimbria SEA CHROMEX berendezéssel. A szín szerinti osztályozás biztosíthatja a magfeldolgozás során, hogy a végtermék megfeleljen a szigorú élelmiszer-higiéniai és -egészségügyi előírásoknak, illetve a vetőmag előállítás magas követelményeinek. A legmodernebb, teljes színképet adó, RGB-kamerákkal felszerelt SEA CHROMEX 0,06 mm-es optikai felbontással vizsgál és osztályoz, így a legkisebb szín- és árnyalatbeli különbséget is felismeri. Újdonság az EXAGON felhasználói felület, így a gép beállítása és kezelése is könnyen megtanulható. Hencz Zsolt üzemcsarnok vezető szerint a gép sikerének titka abban is rejlik, hogy a győri telephelyen olyan gyártmányokkal tudják felszerelni a technológiai sorokat, melyekkel a SEA CHROMEX minden élelmiszer- és ipari feldolgozó rendszerbe illeszkedik.

Seed-Imex: szárítás alacsony hőmérséklettel

Ha nincs szükség gyors szárításra, akkor energia- és költségtakarékos, sőt, minőségi szempontból is előnyös a Seed-Imex Kft. által kifejlesztett, alacsony hőmérsékletű szárítási technológia. Farkas László ügyvezető kifejtette: a silóban homogén terményáram esetén, maximum 22%-os betárolási nedvességtartalom mellett, percenként 85%-os légcserével folyik a művelet, amelynek során a nedvességelvonás nem a hőmérséklet hatására valósul meg, hanem a megfelelő relatív páratartalommal rendelkező természetes levegővel való érintkezés révén. Komplex rendszer érzékeli a termény és a külső levegő hőmérsékletét, annak relatív páratartalmát, illetve a tároló belső levegőjének CO2-tartalmát, így megelőzhető mind az állagromlás, mind a túlszárítás. A technológia a popcornkukorica- és más vetőmagok esetében hasznos, ahol a minőség megóvása érdekében döntő a kíméletes szárítás, de kiválóan alkalmas takarmánykukorica és egyéb termények szárítására is.

Huniper: teljesen magyar – és profi a 3 méteres magasságban permetező vontatott gép

A kis- és középvállalkozások rugalmasságának és ügyfélközpontúságának előnyeire irányította a figyelmet az elődeivel együtt 1977 óta működő Huniper Permetező Kft., amely főként folyékony műtrágya kijuttató és permetezőgépek fejlesztésére, gyártására szakosodott. Nincs olyan egyedi igény, amire ne nyújtanának megoldást. Kókai Balázs a teljesen magyar fejlesztést képező 3 méter magasan permetező vontatott gépük bemutatása kapcsán a 0,5 – 3 m-es munkamagasságra hívta fel elsőként a figyelmet. Ezt a permetezőgépet olyan gazdaságokba ajánlják, ahol nincsen önjáró permetezőgép és a bérpermetezés nem megoldott vagy csak nehezen megoldható. Az első gépeket Tolna megyéből jövő, egyedi igények alapján fejlesztették, ahol akár 2,5 m magas állományban is kell tudni működni a géppel. Az első gazda egytengelyes gépet kért 2500 literes tartállyal, 18/20 méteres kerettel. A második gazda tandem futóművel kérte a gépet, 3000 literes tartállyal, 15/21 méteres kerettel, légzsák rendszerrel. A gazdák itt a vetésből kihagynak sorokat, hogy a traktor a vontatott géppel elférjen, de a széle hatás, az időben való permetezés, valamint az önjáró rossznyomtávja/kerékmérete miatti taposási és tépési károk elmaradása miatt ez a megoldás maximálisan visszahozza a kimaradást. Emellett érdemes hangsúlyozni, hogy ár/érték arányban jóval az önjáró előtt jár egy ilyen vontatott permetezőgép.

Omikron: tápanyagozás és sorközművelés egy menetben

2017 kiemelt hazai fejlesztései közt szerepel az Omikron Kft. ORS-FM folyékonyműtrágya-adapterrel szerelt sorközművelő kultivátora is. A gyorsan feltölthető, 600 literes, rotációs technológiával készült tartályából a sebességarányos – vagy éppen a fejlesztés alatt lévő differenciált – kijuttatást számítógépes vezérlés segíti, akár lombtrágyázásról vagy talajba juttatásról van szó. A gépkombinációval a tápanyagpótlás egy menetben történik a sorközműveléssel. A folyékony állagú műtrágya egyenletesebben, szebb szórásképpel juttatható ki, a mennyisége jobban szabályozható, így a környezetet is kíméli, a tápelemek pedig vízben oldva, a növények számára könnyebben felvehető módon jutnak a talajba. A gép 4-6-8 soros kivitelben készül, hidraulikusan csukható. A 6 soros változat tömege (feltöltés nélkül) 1250 kg, a szállítási szélesség 3,3 m. A mért adatok alapján a terményátlag-növekedés 21-29% közötti.

BUSA: precíz forgókapás kultivátor biogazdaságba (is)

Lendületes előadásában Horváth Bence – a Busa Bt. fejlesztőmérnöke – a cég díjnyertes forgókapás sorközművelő kultivátorát mutatta be, amelynek alkalmazása a hatékony gyomirtó hatás miatt a biogazdaságok számára is előnyös lehet. A forgó kapák kései a gyomnövényeket elfektetik, majd függőleges irányú vágásokkal felaprítják azok szárait és gyökereit; végül talajjal takarják be a gyomnövény leveleit. A sortól elfelé irányuló kapaforgás miatt ugyanakkor kíméletes a haszonnövények száraival, így kis védőtávolságokkal is precízen alkalmazható. A rotorok szöge állítható, ezzel rövid idő alatt a megfelelő talajtípushoz, illetve talajállapothoz igazíthatjuk a gépünket. A forgókapák eltömődéstől mentesek, így olyan területeken is alkalmazhatóak, ahol a gyomosodás mértéke már ellehetetleníti más kapatípusok alkalmazását. Nagy munkasebességük miatt nagyobb a területteljesítményük, valamint a kések élettartama is hosszabb a rugóskapás kultivátorokhoz képest.

A függesztett kivitelű gépek 4-6-8-12 soros kivitelben is rendelkezésre állnak, különböző csukási megoldásokkal. A 6 és 8 soros változatok kamerás sorvezetővel is elérhetőek.

IGJ: több szegmensben teljes paletta

Teljes mezőgazdasági pótkocsi palettával, illetve bő egy évtizede az erdészeti és gyümölcsösökben alkalmazható járművekkel, sőt, a 100 tonna terhelhetőségű pótkocsik gyártásában is jelen van az IGJ Kft.

A Győr-Moson-Sopron megyei jármű- és mezőgazdaságigép-gyártó vállalkozás egyben a megbízható munkabírásukról, tartósságukról és alacsony fogyasztási, üzemben tartási költségükről ismert Branson-traktorok forgalmazója is. Egyéni igényekre is fokuszáló, sokféleképp és hatékonyan variálható pótkocsijaik mellett egyenletes szórásképet biztosító trágyaszóróik közül az AGROmashEXPO-n a díjazott, saját fejlesztésű és gyártású Agromax TA100-as, tandem kivitelű, 3 oldalra billenthető pótkocsijukat mutatták be. A 10 tonna terhelhetőségű, trágyaszóró és bálaszállító felépítménnyel felszerelt pótkocsihoz hidraulikus támasztóláb mellett takaróponyva és korláttal védett ponyvakezelő-járda is tartozik.

Kohout Zoltán