fbpx

Éles verseny kezdődött az agráriumban

Írta: - 2018 február 28.

Bár az EU 2020 utáni Közös Agrárpolitikájának (KAP) végleges rendeletei csak 2019 után jelennek majd meg, az már most tudható, hogy kiélesedő versennyel és számos új konkurens megjelenésével kell számolnunk. Akkor maradhatunk a szorítóban, ha ugyanolyan szabályokat érvényesítsünk az unión kívüli országokból eredő termékekkel, mint sajátjainkkal szemben. Lássuk, mit mond erről az egyik vezető óriásvállalat első embere!

(EU-)támogatás nélkül nem megy

A KAP hazánkban durván 180 ezer gazdálkodót érint, de a KAP továbbgyűrűző hatásai komplett termelési láncokat is érintenek. A KAP fő célja a munkahelyek megőrzése és a versenyképesség növelése, míg az egyik legfontosabb kérdése az agrárfinanszírozás sorsa lesz – mondja Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója. – Magyarországról jelenleg támogatás nélkül nehezen tudnak versenyképesek maradni a gazdák, ezért központi kérdés, hogy a támogatások érdemben ne csökkenjenek a jövőben – teszi hozzá.

Éles verseny kezdődik

A cukorkvóta kivezetése nem érte váratlanul az Európa legnagyobb kukorica-feldolgozójaként 1,2 millió tonna kizárólag GMO-mentes hazai alapanyaggal dolgozó Hungrana Kft.-t, amely az EU cukortermelésének szabályozására szolgáló kvótarendszer eltörlése előtt az európai izocukorpiac bő harmadát birtokolta. Reng Zoltán most arra számít, hogy az eddig elfojtott kapacitással rendelkező európai gyárak nagyüzemre kapcsolhatnak, túltermelés alakul ki (már tavaly is sokkal nagyobb területen vetettek cukorrépát, mint korábban). Ugyanakkor Európa mezőgazdasági adottságai kedvezőtlenebbek, mint a Dél-Amerikában vagy Amerikában, így nagy kérdés lesz Európa versenyképessége. – Az a legfontosabb, hogy az európai vagy a magyar termelők versenyképesen tudjanak termelni a piacokra egy amerikai vagy egy ukrán kukoricával szemben. Ehhez az kell, hogy ugyanazokat a szabályokat és elvárásokat alkalmazzuk az unión kívüli országok termékeivel szemben is, mint amiket az uniós termelőknek be kell tartaniuk. Élesedő versenyre lehet számítani ebben az évben (is) – tette hozzá a Hungrana vezérigazgatója.

Szerkesztőség