Bezárás

Elkezdődött a dinnyeszüret Dél-Békésben

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 16.

Elkezdődött a dinnyeszüret hétfőn Dél-Békésben, az ország legnagyobb dinnyetermelő vidékén – tájékoztatta Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos az MTI-t.

Simonka György elmondta: az április hideg miatt az idén nem lesz rekordtermés, hektáronként 30-40 tonna betakarítása várható, a minőség viszont kiválónak ígérkezik.

Lédús, édes termés kerül Dél-Békésből a hazai piacokra és az áruházláncokba.

Tájékoztatása szerint a dinnye felvásárlása folyamatos, a kilogrammonkénti ár jelenleg 50-60 forint között alakul a gyümölcs minőségtől függően.

 

Elkezdődött a dinnyeszüret Dél-Békésben

 

A dinnye termelési költsége hektáronként átlagosan 1,5-1,7 millió forint közötti összeg.

Kilogrammonként 33-35 forintos átvételi ár nyújt fedezetet az előállítási és a kiszerelési költségekre, a termelők 40-50 közötti átlagár mellett tudnak jövedelmet realizálni a tevékenységből.

Az idén országosan 10 százalékkal nőtt a dinnye vetésterülete, az 5500 hektárnak több mint a hatvan százaléka található Dél-Békésben.

Az áruházláncokkal történő partnerségi megállapodással kapcsolatosan Simonka György emlékeztetett: azt javasolták a magyar dinnyetermelők képviselői az áruházláncoknak, hogy július 15-től ne vásároljanak külföldről dinnyét, mert lesz elegendő jó minőségű magyar dinnye a belföldi piacon.

Nem lesz szükség importra, valamint hogy az első osztályú magyar dinnyét napi világpiaci áron vásárolják meg.

Hozzátette: a magyar friss dinnye ára jelenleg 150-160 forint kilogrammonként a kiskereskedelmi forgalomban, a nagyobb áruházakban az átlagár kilogrammonként várhatóan 100-110 forint körüli lesz.

 

 

MTI 2013. július 15.