fbpx

Felértékelődik a Körösök-völgyében a horgászat és a halgazdálkodás

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 12.

 Felértékelődik a Körösök-völgyében a horgászat és a halgazdálkodás a szeptember elsején életbe lépő a halgazdálkodást és hal védelmét szabályozó törvény rendelkezéseinek köszönhetően – jelentette ki a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, a Vidékfejlesztési Minisztérium halgazdálkodási munkacsoportjának tagja csütörtökön Békéscsabán sajtótájékoztatón.

Farkas Zoltán (Fidesz) elmondta: az új szabályozás a horgászsport és a horgászturizmus fejlődését segíti elő, a horgászszervezetek a jövőben nagyobb teret kapnak a természetes vizek hasznosításában.

A törvény szigorúan védi a halállományt, tilalmi időszakokat rendel el a szaporodási területekre és az ívási időszakokra, szankcionálja az orvhorgászatot.

A cél a természetes vizek halállományának növelése, az őshonos fajok ismételt megjelenése.

 

Felértékelődik a Körösök-völgyében a horgászat és a halgazdálkodás
Hozzátette, hogy az ország halakban gazdag vizei éves szinten mintegy 30 milliárd forint többletbevételt hozhatnak a horgászturizmusnak, ami a Körösök-völgyében több száz millió forint plusz bevétel lehet.

Békés megyében a vendégfogadás közvetetten több száz családnak nyújt megélhetést.

A horgászegyesületek száma országosan több mint ezer, a tagok száma 320 ezer. Békés megyében 85 egyesület 12 500 tagot számlál.

A törvény továbbra is teret enged a legális halászatnak a természetes vizeken, miközben tiltja a halállományra káros halászeszközök és módszerek alkalmazását.

Vizeken mintegy 100-150 hivatásos halász és kétezer hobbi halász tevékenykedik.

Részükre a törvény biztosítja a tevékenység folytatását a korábbiaknál szigorúbb szabályozás mellett.

Békés megyében 22 hivatásos halász dolgozik – mondta Farkas Zoltán, hozzátéve, hogy a halgazdálkodási feltételek jogszabályi változása miatt több hagyományos halászatot folytató hivatásos halászra lesz szükség, ezért a megyében halászképzést indítanak felnőttképzés keretében.

 

 

MTI 2013. július 11.