fbpx

Közösen lép fel a feketegazdaság ellen a NAV és a NAK

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 12.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közös munkacsoport felállításáról döntött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnöksége az áfacsalások megfékezése és a tisztességes piaci magatartás erősítése érdekében.

A NAK csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t az ügyvezető elnökség szerdai ülésének eredményeiről, amelyen meghallgatták a NAV Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának beszámolóját.

Ebben elhangzott: a főigazgatóság adatai szerint több százezer tonna jelöletlen, származási bizonyítvány nélküli élelmiszer érkezik Magyarországra.

 

 

Közösen lép fel a feketegazdaság ellen a NAV és a NAK

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szúrópróbaszerűen vizsgálja a 3 és fél tonnánál nagyobb teherautók szállítmányát főként az északi határnál.

A tapasztalatok szerint az áfacsalások hatalmas károkat okoznak a magyar agrár- és élelmiszer gazdaságnak.

A legnagyobb mennyiségben cukor, repce és étolaj érkezik az országba, de jelentős az illegális áruforgalom a kukorica, a tej, a búza, illetve a burgonya, az élő állat, a zöldség, a sertéshús és a tojás estében is.

A NAV tapasztalatai szerint a fokozott ellenőrzések hatására jelentősen csökkent a kamionforgalom a határon.

Az agrárgazdasági kamara ugyanakkor sokat segíthet adatok szolgáltatásával, hogy kiszűrhetőek legyenek a visszaélések – idézi a közlemény Molnár Tamás főigazgatót.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke rámutatott: a hazai agrárgazdaságnak elsősorban nem az importtal, hanem a fekete importtal kell versenyeznie.

Az elnök szerint ezért a kormánynak el kellene gondolkodnia az áfacsökkentésen.

 

MTI 2013. július 11.