fbpx

Felkészülés a hozamtérképezésre

Írta: - 2017 május 04.

Az AG LEADER első hozamtérképezős rendszere 25 évvel ezelőtt debütált. Ez a rendszer már kiállta az idők próbáját. Az elmúlt 25 év minden tudása, tapasztalata benne van ebben a termékben. Akkor miért lenne érdemes olyat választani, aki csak követni próbálja ezt a rendszer?

A legjobb rendszerek esetén is minden évben el kell végezni a kalibrálást a jó eredmények eléréshez. Egyáltalán nem ördöngösség, és még sok időt sem vesz igénybe. Ha pontos adatokat akar, akkor most érdemes elővenni a tollat, ceruzát vagy lementeni ezt a linket!

Mi a hozammérés alapja?

A hozamméréshez szükséges lesz pillanatnyi súlymérésre és nedvesség mérésre, valamint a GPS által adott pozícióra is. Ez a három adja ki a hozamtérképet.

Súlymérés

Az AG LEADER ütközőlapos erőmérő rendszert használ, ahol a felhordón megérkező termény odacsapódásának mértéke adja ki az adatokat. Ha a felhordó rész felső részének pozíciója megváltozik, akkor nem lesz pontos az eredmény, mert nem jó helyre csapódik a termény. Ezért nem szabad szezon közben csak az alsó résznél feszíteni, különben újra kell kalibrálni a hozamtérképezőt.

Nedvességmérés

A nedvességmérő modul a magfelhordó oldalán található meg. Gravitációs úton telik meg, melynek az ürítéséért egy közelítés érzékelő felel. Ez a megoldás egy folyamatos mintavételt biztosít. Milyen ellenőrzési lehetőségeink vannak itt? Az alsó műanyag eltávolítható, a közelítés érzékelő könnyedén, kézzel elérhető. Leállítás esetén pedig érdemes fülelni, hogy halljuk-e ahogyan ürít a csiga.

GPS mérés

Ag Leader saját GPS-eivel, vagy más gyártó GPS-antennájával is képes együttműködni. A GPS-el szemben támasztott követelmény nem túl szigorú. Egy sima EGNOS-os vevő is tökéletesen megfelel, csak folyamatosan szolgáltasson pozíciót. A közhiedelemmel ellentétben NEM kell RTK pontosság.

Milyen feladatokat kell elvégezni minden évben?

Vibrációs kalibrálás

Minden növény (mivel a kombájn beállítások változhatnak) esetén el kell végezni, hogy a kombájn alap rezgését figyelembe vegye a rendszer a számításkor. Meg kell határozni a nulla átáramlás érékét.

Hőmérséklet kalibrálás

Mindenképpen meg kell, hogy előzze ez a művelet a nedvesség kalibrálását. Olyankor kell elvégezni, amikor a kombájn hőmérséklete stabil. Évente csak egyszer végezze el!

Távolság kalibrálás

Válasszon sebességforrást! Ha GPS-t használ elsődleges forrásként, akkor kötelező a kerék-jeladó használata, mint tartalék rendszer. Mérjen ki 100 méter, akár GPS segítségével! Írja be a távolságot a kezelőfelületbe! Menjen végig a kimért úton! Ismételje addig, amíg a mért távolság megegyezik!

Milyen feladatokat kell elvégezni, ha elkezdődött a betakarítás?

Nedvesség kalibrálás

Minden növényhez külön kell kalibrálni. Fontos, hogy pontosan mérjen! Végezzen el 5-6 mérést, és azok átlagát jegyezze fel. Ha a súly kalibrálást is elvégezte már, ne módosítsa a nedvesség kalibrációs értéket az adott szezonban. A nedvesség kalibráció módosításával visszamenőlegesen is meg fogja változtatni az értékeket!

Súlykalibrálás

Legalább 4-6 rakományt le kell mérni, egy-egy rakományt közel azonos kombájn leterheltséggel arasson le. Lehetőség szerint több átáramlási szinten végezzen mérést (1/4,1/2,3/4 teljes terhelés). Azonos mennyiségűek legyenek a rakományok: 4-6000 kg az ideális. Soha ne fél rakományt használjon. Üres magtartállyal és pótkocsival kell kezdeni, és minden termény kerüljön át a pótkocsira.

Robotpilóta Magyarország Kft. – Ag Leader hivatalos viszonteladó

http://robotpilota.hu