fbpx

Fertőtlenítőszer a Panadditív Kft-től az afrikai sertéspestis ellen: INTERCID® – 1% koncentráció, 60 perc behatási idő

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 11.

Ez a fertőtlenítőszer rajta van az állategészségügyi hatóság által ajánlott listán (NÉBIH lista az afrikai sertéspestis ellen használható szerekről).

Mivel a vírus sokféle módon túlélhet a környezetben (trágya, hús, csont, szervesanyagok), a járvány elleni védekezés érdekében folyamatos gondolkozás szükséges, hogy milyen úton-módon kerülhet a sertésállományunk közelébe a kórokozó. A probléma az, hogy a szemmel már nem is látható, apró szervesanyagot tartalmazó szennyeződésben milliószámra lehetnek jelen fertőzőképes vírusok. Ezért a sertésállományok környezetét, a telepre bejutó kocsikat, gépeket, eszközöket rendszeresen fertőtleníteni szükséges (lásd NÉBIH-tájékoztató: Hasznos tanácsok az afrikai sertéspestis megelőzéséhez!).

Fontos szempont az alkalmazó számára, hogy az Intercid fertőtlenítő szer nem korrodálja a fémeket, és 1%-os oldata nemcsak az afrikai sertéspestis vírusát, hanem a többi esetleg előforduló vírust, baktériumot és gombákat is elpusztítja.

A járványvédelmi alkalmasság tesztje a vírusok esetében az Európai Uniós Norma-teszt, az EN 14675 elvégzése, és az ott hatékonynak bizonyult koncentráció alkalmazása. Ebben az összes kórokozó vírusok közül a legellenállóbb: a szarvasmarha enterovírusa ellen kell a készítménynek bizonyítania. Ha ilyenkor laboratóriumi körülmények között csak az afrikai sertéspestis vírusa ellen néznék meg a hatékonyságot, ez könnyen kevésnek bizonyulna, mivel a gyakorlatban a laboratóriuminál nehezebbek a körülmények, valamint az egyéb, szintén fontos és az afrikai sertéspestis vírus elleni hatékonyságot befolyásoló vírusok ellen már nem lenne elég hatékony a szer.

Az EN 14675 Európai szabvány szerinti 10°C hőmérsékleten végzett tesztet a termék 4°C-on is teljesítette, bizonyítva, hogy hideg időjárási körülmények között is alkalmazható.

Az aldehid-típusú fertőtlenítő szereknél gyakran előforduló kicsapódás hideg időben itt nem fordul elő, mivel itt az alapanyagok különböző segédanyagokkal való kombinációja kivédi ezt. Így ez a termék nemcsak nyári vagy téli felhasználású, mint a legtöbb fertőtlenítő szer, hanem egész évben használható.

Az épületeken kívül elhelyezett lábfertőtlenítő tálcákban még fagy esetén is használható a következő fagyásgátló oldatokkal elkészítve:

Etanol-kiegészítés

Izopropanol-kiegészítés

Propilénglikol-kiegészítés

Az Intercid® fertőtlenítőszert a Panadditív Kft. forgalmazza, további információért forduljon hozzánk bizalommal! A termék megvásárolható takarmányadalék-webshopunkban is: http://www.takarmanyadalekok.hu!

Amennyiben tisztítás, fertőtlenítés témában szaktanácsra lenne szüksége, Dr. Sághy Tibor állatorvos szaktanácsadónk szívesen áll rendelkezésére a 06 30 847 87 53 telefonszámon!

http://www.panadditiv.hu