fbpx

Fűzespusztán dolgozik a 400. Pronar pótkocsi

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 08.

A megbízhatóság és a széles mezőgazdasági gépkínálat miatt választotta 2010-ben a lengyel Pronar pótkocsik forgalmazását a Dorker Kft. Óriási választékkal áll a gazdák rendelkezésére, 2-27 tonna terhelhetőségig, egy,- két,- háromtengelyes, tandem és speciális változatban is. Legelterjedtebb típusai közé tartozik a kéttengelyes, ponyvázható, 14 tonna teherbírású T680-as, a 10 tonna teherbírású, alacsony padlóval készített, erősített oldalfalas T672/1 gabonaszállító, a 3 oldalra billenthető tandem T663/1 és a T023-as bálaszállító pótkocsi. A felhasználás céljától függően választhatunk a letoló falas, hidraulikus hátfalú, állatszállító, szervestrágyaszóró, bálaszállító, átrakó, rönkszállító, építőipari, alacsony alvázú, kampós kialakítású, homokszóró, takarmány keverő-kiosztó és közúti típusok közül.

Bőséges alapfelszereltségükkel vetélytársai fölé emelkednek, mint pl.: 3 oldalra billentés, egy vagy két körös légfék alapfelszereltségben, második pótkocsi csatlakozási lehetőség (elektromos, hidraulikus csatlakozás, automata vonófej), pótkerék, oldalfal magasítás, súber, létra fellépővel. Opcionális lehetőségekkel pedig mindenki a saját igényére formálhatja a gazdag alapfelszereltségű konstrukciókat, melyek közül néhány a takaró ponyva, a magasító háromszög, a harmadik oldalfal magasítás.

„Ezek a pótkocsik robusztus, csavarodás mentes alvázzal, felépítménnyel és tengellyel készülnek, a versenytársakénál nagyobb az önsúlyuk, ez pedig komoly acél felépítményt jelent. Kiválóan alkalmasak termény szállítására a nagyszerű tömítettségnek köszönhetően. Tökéletesen alkalmazhatók mind a közúti, mind a szántóföldi közlekedésre a nagyméretű kerekei miatt. Aki a piacon tájékozódik, látja, hogy ezeknek a pótkocsiknak az árfekvése is kedvező. Az eddig eladott 400 pótkocsi, és a velük elégedett gazdák is ezt igazolják.”

– foglalta össze Kövesdi László ügyvezető a Pronar termékek sikerét, a fűzespusztai rögtönzött sajtótájékoztatón.

Kihasználjuk majd az új gépeket, 100%-osan

Juhász József és Erzsébet asszony 68 hektáron gazdálkodik és a szarvasmarha telepükről a környékbelieket látják el friss tejjel nap mint nap. Az egykori marketinges tapasztalatokkal rendelkező, ma már családi gazdálkodó gazdasszony büszkén mutatta be az új traktort.

„Már évtizedek óta gazdálkodunk, családi hagyományai is vannak ennek, mégsem ebbe vágtunk bele pályakezdőként. Az idő, a gazdasági helyzet és a családunk sorsa hozta úgy, hogy folytassuk, sőt inkább újra kezdjük.”

A kis gazdaság életében ez egy jelentős beruházás volt, így épp jókor jött a LEADER pályázat.

„A 100 LE-s univerzális traktor kihasználása biztos 100%-os lesz”

– ezt már házigazdánk, Juhász József osztotta meg velünk.

„A gazdaságban a szántóföldeken, de a marhák körüli munkákban is ki kell venni majd a részét. A billenős pótkocsinak pedig különösen nagy hasznát vesszük betakarításkor, de az állattenyésztési munkákban is rendszeresen lesz munkájuk bőven.”

Pronar T 653/2 paraméterei:

Hasznos teherbírása 6.000 kg

Saját tömege 2.120 kg

A plató külső hosszúsága 4.100 mm

A plató belső hosszúsága 4.010 mm

A plató külső szélessége 2.100 / 2.150 mm

A plató belső szélessége 2.010 / 2.060 mm

Az oldalfal magassága 500 + 500 mm

A plató térfogata 8,2 m3

A tervezett haladási sebessége 30 km/h

Plató billentési szöge (hátra / oldalra) 42o / 46o

Az átadott Pronar T 653/2 pótkocsin hidraulika irányítja a plató billentését három irányba. Az oldalfal magasításnak köszönhetően a pótkocsinak nagyobb a teherbírása, a hátsó Pronar vonóberendezés pedig egy esetleges második pótkocsi csatlakozását is biztosítja. Ezek mellett mégis a legszembetűnőbb Pronar tulajdonság a merev, torzulásálló szerkezeti kialakítás.