fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző / Június

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 11.

Májusban a műtrágya vásárlási kedv április után tovább csökkent. A piac kezdeti érdeklődése a gabona árak zuhanása után, illetve a jó terméskilátások után megtorpant, ami várható is, hiszen alacsony gabona árak általában indikálják a csökkenő műtrágya, illetve input árakat. Igaz vannak ebben az elméletben azért egyéb összetevők is, de az alapvető összefüggés megtalálható, hiszen alacsony termék árak mellett a kiadásokat nem lehet a termelőnek magas szinten tartani, mert akkor nem fog tudni megfelelő mennyiségű műtrágyát vásárolni, hiszen nem fér bele az árrésbe. A tapasztalat azonban azt is mutatja, hogy nem rögtön követik az input árak a gabona árakat, hanem eltolódva, akár fél év különbséggel is. Általában eséseknél az őszi szezonban indul az árcsökkenés és eltart decemberig. Persze ez nagy általánosság, és vannak egyéb külső kereslet-kínálatot befolyásoló tényezők is, de azért az elmúlt években általánosságban hozható ez az elv. Hasonló józan elv a gabona vásárlási elv is, amikor is vásároljon az ember aratáskor és akkor nem jár rosszul. Nos, sokan elemzik a gabonákat is hónapról hónapra, és valóban van olyan év, amikor nem igaz az, hogy aratáskor lehet a legolcsóbban megvenni a termést, de mondjuk 10 évből kétszer nem jellemző ez, a többi években a nagy elemzések ellenére is a végén a jó öreg elv érvényesül.

Műtrágya összetétel 2013. június 2014. április
AN Ammónium Nitrát, big-bag 85000 Ft/t 88000 Ft/t
CAN Cálcium Ammónium Nitrát, big-bag 81000 Ft/t 76000 Ft/t
MAP Mono Ammónium Foszfát, big-bag 148000 Ft/t 137000 Ft/t
MOP Kálisó, ömlesztett, big-bag 108000 Ft/t 105000 Ft/t
NPK 3×15 ömlesztett 117000 Ft/t 112000 Ft/t

A hazai nitrogén árak enyhén tovább csökkentek, a hazai termelésű Calcium Ammónium Nitrát ára (Pétisó, MAS, CAN) a hó végére 70.000 forint lett leszállítva a vevő telephelyére, de hallani lehetett 70.000 alatti tételekről is, amennyiben kedvezőbb import árakkal próbáltak a piacra törni. A hazai gyártó továbbra is igyekezett árazási technikájával megvédeni a piacát. Az ammónium nitrát ára 80.000 forinttá redukálódott május utolsó napjaira.

A foszfor árak május második felére enyhén csökkenésnek indultak a kezdeti emelkedések után. A kálisó árak gyakorlatilag nem változtak a hazai piacon. Mindkét termék esetében az ukrán válság miatt megszokott logisztikai útvonalak veszélye volt és marad is egyelőre kérdéses a hazai vevők számára, ami átteszi a hangsúlyt a dunai szállításokra. Május második felére CIF Mohács paritáson, ami annyit jelent, hogy levámolás és gépkocsiba rakás nélkül, azaz az áru még az uszályban van, a granulált orosz MAP ára 425 euró magasságában, míg a kálisó ára 280 euró magasságában mozgott. Az orosz MAP egyébként vámköteles és 6,5%-os vámot kell rá számolni. Segített a hazai forintos áraknak az erősödő forint.

A 3×15-ös műtrágya árakat egyik oldalról segítette a nitrogén árak csökkenése, a csökkenő forint alapú kálium ár, a másik oldalról viszont súlytotta az erősödő foszfor ár. Ennek ellenére a végfelhasználói árak enyhén csökkentek. Ugyan a gyártók hivatalosan még nem jöttek ki az új áraikkal, de 108 ezer és 110 ezer forint közötti kisebb üzletekről lehetett hallani a piacon.

Gabona:

Már április második felében, de májusban tovább folytatódva jelentős lett a csapadékellátás nemcsak hazánkban, de Európa azon területein is, ahol korábban az őszi vetés esetleges szárazságáról beszéltek. Mindezek hatására is májusban folyamatosan estek az európai búza kötések árai a Párizsi Árutőzsdén, a Matif-on (1-es ábra). Igaz időközben lejárt a májusi kötések kereskedése, azaz már csak az új termésű novembert lehet adni-venni, de végül is az új termés közeledtével az európai árakat leginkább ez befolyásolta. A kedvező időjárás miatt több európai ország is felfelé korrigálta búza, illetve kukorica terméskilátásait. Így össz. európai szinten a búza 200 ezer tonnával, míg a kukorica 700 ezer tonnával nőtt, míg az árpa gyakorlatilag változatlan maradt.

1-es ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

1-es ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

2-es ábra: A júliusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

2-es ábra: A júliusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

A kedvező kilátások és árak csökkenése nem csak európában mutatkozott, de a tengerentúlon, Chicago-ban is csökkent a kukorica és búza ára (2-es ábra).

A hazai gabona árakra szintén csökkenés volt jellemző. Az ó termésű búzákat gyakorlatilag május végére már senki sem keresi, de ha valaki mégis vásárolni szeretne, akkor 60 ezer forintos beszállított áron tudná ezt a Duna közelében megtenni. Az új termésű búza árak az ország keleti megyéiben már közelítik a 40 ezer forintot. Vannak kereskedők, akik már 40 ezerért vásárolnának, míg a termelők Békésben egyelőre a 42 ezres elképzeléseiket tartják. A jobb minőségű malmi búzákat az ország egyéb területein 46-48 ezerért keresik. Az új termésű takarmánybúza ára dunai FOB-os paritáson 158 eurós (48.000 forint) szinten volt május végén.

Az ó termésű árpa gyakorlatilag eltűnt a piacról, május végére az ára egybeforrt az új termésű árpa árával. Az aratás két héten belül kezdődik. Az új termésű árpa árak a kukorica árak alá estek, és van ahol már csupán 38 ezret kínálnak értük, de országos átlagban 42 ezer forint körül vásárolnak telephelyen. Az új termésű árpa ára FOB Duna paritáson 147-148 eurós szinten mozgott május utolsó napjaiban.

Az ó termésű kukorica FOB-os ára 165 euró volt. A nemzetközi kereskedelem a Dunán továbbra is lanyha. Kisebb forgalom mutatkozott Ausztria és Németország irányába. Távolabbra gyakorlatilag versenyképtelen a magyar áru, hiszen Hollandiában a CIF tengeri piac 182 eurós szinten mozgott május második felére. A hazai üzemek beszállítva 170 eurós szinteken tudtak vásárolni halasztott fizetéssel. Az etanol gyárak a hónap végére már inkább ez alatti szinteken próbálnak vásárolni ó termésből. Az új termésű kukorica ára májusban több mint 10 eurót zuhant hazánkban és a 170-es szintről a 158-as szintekig esett. Május második felére végfelhasználó üzemeknek, halasztott fizetéssel már 48 ezer forintos beszállított szinteken kínáltak kukoricát a Duna környékén nagy kereskedő cégek, míg ezek ennek megfelelően árazták a telephelyi felvásárlási áraikat is.

Termény (országos átlag) 2013. június 2014. április 2014. május
Búza 60000 Ft/t 62000 Ft/t 60000 Ft/t
Árpa 55000 Ft/t 62000 Ft/t 53000 Ft/t
Kukorica 57000 Ft/t 51000 Ft/t 49000 Ft/t
Napraforgó 118000 Ft/t 98000 Ft/t 92000 Ft/t
Repce 118000 Ft/t 114000 Ft/t 100000 Ft/t

A kilátások egyelőre kedvezőek gabona fronton, elképzelhetőek további gyengülések. Az árutőzsdék lejtmenetet mutatnak, a MATIF-on még továbbra is betöltetlen az a márciusi rés, vagy gap, amiről az előző számban is írtunk, hogy feltehetően az irányba mozdulnak majd az árak. A nemzetközi helyzet egyelőre megfelelő, bár az ukrán válságot továbbra is érdemes figyelemmel kísérni. Az elkövetkező hetekben az időjárás az úr. A búzában nagy károk már nem keletkezhetnek, hacsak nem a sok esőzés aratáskori hatására minőségi csökkenés áll be. Egyelőre nem érdemes erősödésről beszélni, inkább, az aratás közeledtével, további gyengülésekről. Amennyiben minden rózsás marad, akkor abszolút elképzelhető, hogy beesnek az árak a 40 forintos határ alá, hiszen gyakorlatilag egy tavalyi jó év után egy sorozatban második jó év tovább növeli az árcsökkenés esélyét. Mi hozhat fordulatot? Egyértelműen egy száraz nyár, ami a kukorica termésben kárt okozna, de nem csupán hazánkban, hanem európában és az USA-ban is, illetve egy fokozódó ukrán helyzet, ami meggátolná a gabonák exportját.

Takarmány:

Annak ellenére, hogy a gabona árak igen erős csökkenésnek indultak az elmúlt hónapban, ezt a trendet nem lehetett megfigyelni a szója termékek piacán. Május további emelkedő árakat hozott magával az irányadó Chicago-i Árutőzsdén szójadara fronton (3-as ábra). Ez együtt járt a szójabab emelkedésével, míg a szójaolaj árai csökkentek. Továbbra is igen kedvező terméskilátások elé néz a világ, de most már a harmadik rekord termés után sem sikerül az áraknak egyelőre csökkennie. Az amerikai árutőzsdén az új ármagaslatokat továbbra is az USA területén belül található szűk kínálat és élénk kereslet indokolta. A sajtoló üzemek folyamatosan vásárolnak még július-augusztusi időszakokra is, ami megnövelte a helyi prémiumokat, és alapot adott a pénzügyi spekuláns tőkének arra, hogy tovább vásároljon, és hosszt építsen szójababból és szójadarából. Az amerikai szójababra a keresletet az is jól mutatja, hogy a május közepén tovább nőtt az export nagysága is 200 ezer tonnával ahelyett, hogy a vevők töröltek volna szállítmányokat, és átnyergeltek volna a dél-amerikai árura. Szintén ideiglenes áruhiányt okoz az argentin infláció, hiszen a farmerek nem értékesítik terményeiket. Úgy gondolják, abban biztonságban van a pénzük, míg a pesóban csak csökken az értéke.

A kereslet a világban a szójadara iránt tovább növekszik. Ez a másik indok miért nem tudott még a szójadara ára csökkenni, követve a gabonák esését. A második negyedévben várhatóan közel 5 millió tonnával nő majd az export nagysága az öt legnagyobb szójadara értékesítő országából. Idén január-márciusi időszakban 10,9 millió tonna szójadarát értékesített külföldre az USA, Brazília, Argentína, India és Paraguay. Ezzel szemben áprilisban már 4,86 millió tonna volt az export nagysága és az előrevetített negyedéves várakozás 15,7 millió tonna. Az erős kereslet nem engedi az árakat egyelőre letörni. Ezzel együtemben az időjáráspiac is közbenjár még Argentínában, ahol jelentős mértékben késlekedik az aratás. Május 22-én még közel 10 millió hektár területet nem arattak le, amin elsősorban szójabab és kukorica van vetve. Mindez az aratási fennakadás, illetve a korábban említett inflációs áruértékesítési nem akarás megkérdőjelezi, hogy az idénre legmagasabb szintre szökő szójadara kereslet hogyan lesz kiszolgálva, tudniillik Argentína a világ legnagyobb dara exportőre. Az idei évre 17,39 millió tonna szójadara export az előirányzat, ami mellett a második brazilok csupán 8,3 millió tonna szójadarát exportálnának (USA 3,1; Paraguay 1,44; India 0,82). A számok alapján is megállapítható, hogy az argentin kiesés lenne a legnagyobb érvágás a világ szójadara kereskedelmének.

Takarmány 2013. június 2014. április 2014. május
Szójadara 46%-os, brazil, Gépkocsira rakva dunai kikötőben 141000 Ft/t 147000 Ft/t 145000 Ft/t
Napraforgódara Országos átlag 85500 Ft/t 67000 Ft/t 63000 Ft/t
Repcedara Országos átlag 93000 Ft/t 83000 Ft/t 73000 Ft/t
MCP EUR, leszállítva 525 EUR/t 500 EUR/t 525 EUR/t

Mindezek miatt a beszerzéseknél továbbra is az a stratégia alkalmazható, amit már korábbi cikkeinkben is javasoltunk, hogy két hónapra előre fedve kell lenni, hiszen ezen az inverz piacon a spot árak a legdrágábbak. Érdemes egyelőre, amíg a piac nem változik, minden hónapban megvásárolni a harmadik előttünk lévő hónapot, illetve a negyedikbe 50%-ig belevásárolni. Hosszabb távra pedig akkor érdemes kötni, amikor igen kedvező árakat kap az ember. Olyankor akár 30%-os igényeket is le lehet fedni egy évre előre.

3-as ábra: A júliusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

3-as ábra: A júliusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

A hazai piacokat nézve a repce terméskilátások kedvezőek, mind a napraforgó, mind a repce magok árai csökkentek a hónapban. Napraforgót május végén 90 ezer körül, míg repcét 100 ezer alatt lehetett értékesíteni. A darák árai is csökkentek, ami részben az erősödő forintnak is köszönhető volt.

Végtermék:

Május 15-én lejárt az egységes kérelmek benyújtásának határideje. Ennek ellenére, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, akik elfelejtették a támogatásokat kérvényezni, azok június 10-ig még megtehetik. Ahogy az elmúlt években továbbra is minden egyes elmulasztott nap a kifizetendő támogatás 1%-ba kerül, azaz egy százalékkal csökken minden egyes munkanap a támogatás mértéke június 10-ig. A más benyújtott kérelmeket június 2-ig lehet támogatás csökkentés nélkül módosítani.

Májusban pont került a kapuvári húsgyár sorsára, mert több éves állás után az első hírek után „titokzatos külföldi befektetők”-nek, majd utóbb kiderült szaudi üzletembereknek értékesítették a gyárat. Mint ismeretes a gyár még 2012 nyarán leállt, majd szeptember 17-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elrendelte a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását. A tulajdonképpen két cég, a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. közel 2 milliárdos vagyonát először tavaly áprilisban hirdették meg, a mostani nyertes pályázat sorrendben az ötödik volt. Az új tulajdonos beruházásokkal erősíti meg az üzemet, és célja az, hogy elsősorban marhahússal szolgálják ki a közel-keleti térséget.

Végtermék 2013. június 2014. április
Csirke Vágóbaromfi havi termelői ár 294 Ft/kg 274 Ft/kg
Pulyka Vágóbaromfi havi termelői ár 400 Ft/kg 393 Ft/kg
Kacsa Vágóbaromfi havi termelői ár 377 Ft/kg n/a
Sertés Termelői ár hasított meleghúsban 488 Ft/kg 478 Ft/kg
Bárány Az élőbárány termelői ára 720 Ft/kg 826 Ft/kg
Szarvasmarha Vágótehén ára hasított meleghúsban 674 Ft/kg 583 Ft/kg
Vágóüsző ára hasított meleghúsban 739 Ft/kg 546 Ft/kg
Fiatal bika ára hasított meleghúsban 765 Ft/kg 754 Ft/kg
Tej Nyerstej havi termelői átlagára 92,6 Ft/l 107,7 Ft/l
Tojás 17,9 Ft/db 21,91 Ft/db

A hazai tojáspiacon a kereslet továbbra is ár központú. Az egyik hazai hipermarket lánc statisztikái alapján, annak ellenére, hogy ki kell írni a kilós árakat is, a legkisebb, s méretű tojások kereslete nőtt meg jelentősen, még akkor is, ha fajlagosan nem az a legolcsóbb. A tartási mód alapján történő keresési feltétel a gyakorlat alapján továbbra is az utolsó helyen szerepel, azaz a hazai fogyasztók legfontosabb választása továbbra is az ár és nem az állatok életkörülményei.

Oroszország további három hónappal meghosszabbította embargóját az európai sertésre. Ez a gyakorlatilag politikai döntés tovább sújtja az Unió sertéstermelését. Várhatóan tovább csökken az egyedszám elsősorban Lengyelországban, de sajnos hazánkat is érinti a tiltás, ami nem nyújt továbbra sem kedvező hátteret a sertéslétszám duplázására. A másik egyre növekvő probléma a PED vírus. Mint azt korábbi számunkban írtuk a vírus erőteljesen terjed Észak Amerikában, aminek hatására 7%-kal csökken majd a várható amerikai termelés. Vizsgálatokat folytattak arra, hogy mi okozza a vírus terjedését, és egyes kimutatások szerint a takarmányok is okozhatják, amelyek feldolgozott sertés termékeket vagy melléktermékeket tartalmaznak. Ilyen példának okáért a plazma, amit Európa is importál az USA-ból. Az Unió ezért, elővigyázatosságból bevezette, hogy bárminemű sertés vért tartalmazó terméket 80 celsius fokon kezelni szükséges és minimum 6 hétig utána külső hőmérsékleten tárolni kell mielőtt sertés takarmányokban fel lehetne használni. Franciaország, gyakorlatilag egyedül a 28 tagú EU-ban egyoldalú lépéseket fontolgat a vírussal szemben. Ők ennél is tovább akarnak lépni és gyakorlatilag betiltani az összes USA-ból, Kanadából, Mexikóból, Japánból érkező élő sertés és malac importot, illetve ezek feldolgozott formáit, beleértve természetesen a plazmát is.

Valuta:

A legutóbbi lapzárta óta két fontos kamatmeghatározó ülése is volt a Magyar Nemzeti Banknak. Az első április 29-én, míg a második május 27-én. A jegybank mindkét alkalommal kamatot vágott, azaz csökkentette az irányadó ráta mértékét. Mind áprilisban, mind májusban 10-10 bázispontos csökkentést hajtott végre, azaz 0,1-0,1%-okkal mérsékelve az alapkamat szintje május 28-tól 2,4% lett. Ezzel a lépéssel újabb, rendszerváltás óta történelmi mélypontot ért el a hazai fizetőeszközünk központi rátája. Az első vágást tulajdonképpen mindenki várta és mértékére is számítottak, míg a májusi csökkentéssel kapcsolatban már voltak olyan piaci elemzők, akik a vágások lassulására, számítottak volna. Több nagyobb elemző cég is 2,5%-ra várta korábban a kamatcsökkentési periódus végét. Ez most megdőlt, és a kérdés az, hogy meddig lehet ezek után elmenni, illetve mi lehet a valós cél, esetleg 2%, vagy az alatt?

A hónapban volt több kedvező jel is, ami a forintot folyamatosan erősítette, mint a magyar gazdaság GDP növekedésének igen kedvező adata, ami hét éves csúcson volt, hiszen május közepén a KSH közzétette az első negyedéves adatokat, amiben kiderült, hogy a gazdasági teljesítmény 1,1%-kal haladta meg a megelőző negyedéves szintet. A naptárhatással igazított éves alapon számított GDP növekedés értéke pedig 3,4% lett az előzetesen várt 2,7%-kal szemben. Ez pozitív jel a magyar gazdaság teljesítményére nézve. Szintén kedvezően alakult a hónapban a nemzetközi pénzügyi környezet is. A részvénypiaci hangulat kedvező volt a hónapban, ami nem csak a hazai fizetőeszköz erősödését váltotta ki, de az egyéb feltörekvő országok valutái is erősödést mutattak, mint a török líra vagy a dél-afrikai rand. A hónap végére azonban a forint nem tudta áttörni a 303 forintos határát, aminek áttörése további erősödéshez vezetett volna, hanem megtorpanva kissé megfordult. A kérdés most az, hogy megáll-e a forint erősödése, vagy visszaesik majd a 305-310 forintos sávba. Amennyiben sikerül áttörnie a 303-as szintet, úgy a következő szint a lélektani 300-as határ lesz. Ha nem, akkor feltehetően marad a 305 körüli értéken június folyamán is. Rossz, gyengítő hírekről sem lehet most hallani, így a legfontosabb meghatározó tényező várhatóan a nemzetközi befektetői hangulat lesz.

Valuta 2013. június 2014. április
EUR/HUF 295,83 307,33
USD/HUF 224,23 222,51

Május folyamán nagyobb tételben vásárolt vissza állampapírt az ÁKK, azaz az Államadósság Kezelő Központ. Az előzetes 5 milliárdos keret ellenére 145,8 milliárd forintnyi papírt vásároltak vissza a hónap közepén. Ezek idén lejáró papírok lettek volna. Ennek ellenére, illetve a tovább csökkenő kamatszintek ellenére sem csökkent a külföldi befektetők magyar állampapír állománya, hiszen a két-három hónappal ezelőtt tapasztalható mélypont után, amikor megközelítette a 4,5 billió forintot a külföldi tőke befektetett mértéke, május végére újfent 4,9 billió, azaz 4900 milliárd forint lett a nem hazai befektetők állampapír állománya.

Az euró májusban a dollárral szemben 1,4-es szintről gyengült 1,362 közelébe. Az Európai Központi Bank elnöke jelezte, hogy továbbra is lazítani szeretne, ami eredményeként további dollár erősödés várható. Amennyiben a dollár áttöri az 1,36-os határt, akkor további euró gyengülés várható. Ez a forint olvasatában, illetve a hazai termelők olvasatában annyit jelent, hogy azon termékek beszerzését, amiket dollár alapon szereznek be, a kockázatok elkerülése végett érdemes forintosítani, hogy nehogy belefussanak egy későbbi magasabb árfolyamba.