fbpx

Hódmezővásárhelyi szakmai konferencia a KWS színeiben

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 22.

 

 

„A siker nem más, mint egy jó döntés eredménye”

A jó döntést természetesen a tapasztalat előzi meg, amit pedig a minőségi eredményekre alapozhatunk – foglalta össze a KWS és a termelők közös céljait Pintér János termék- és marketing menedzser.

Egy erős brand alapja a minőség.

A minőség lényege elsősorban az előírásoknak való mindenkori megfelelés.

A használatra való alkalmasság, a vevő részéről megnyilvánuló jelenkori igényeinek kielégítése, felkészülés a gazdák jövőben felmerülő igényeire, és végezetül időbeni és mennyiségbeli kiszolgálása az igényeknek.

Összességében nemcsak az új hibridek propagálása egy nemesítőház elsődleges feladata, hanem az adott kultúrának megfelelő szántóföldi technológiák megismertetése is.

Kiemelkedő figyelmet fordítanak a KWS szakemberei erre a kérdésre, hiszen a hosszú távú célok eléréséhez és a jó hírnévhez mára már nem elegendő csupán eladni a vetőmagot, partnereiket el kell látni megfelelő agro-technológiai ismeretekkel is.

 

A kettő együtt eredményezheti a sikert.

A KWS mellett nincs növényvédőszeres ágazat, mégis Európában a második legeredményesebb vetőmag forgalmazóként ismert.

A fentiek mellett igyekeznek egyre több olyan naprakész információt kínálni, melyek a termelést és annak hatékonyságát nagymértékben segítik.

Számtalan olyan Németországban már jól működő NIRS technológiát alkalmaznak, ami szántóföldön azonnali beltartalmi vizsgálati eredményeket prezentál kukoricasiló, illetve silócirok esetén.

Emellett olyan javaslatokat is tudnak tenni, ami a vetésidőt, a növény kondicionálását, tápanyag utánpótlást, a betakarítás időpontjának becslését adja.

Hazai fejlesztésként elérhetővé vált például az aratás időpontját becslő internetes program, ami az országban 40 lokációban mért meteorológiai adatsorok és extrapolált adatok felhasználásával kalkulál.

Ha betápláljuk a vetési időpontot és a kiválasztott hibridet egy adott régióban, akkor a rendszer automatikusan kalkulálja, hogy abban a régióban 18%-os szem nedvességtartalommal mikorra várható a betakarítás időpontja.

 

 

 

 

KWS megoldások 156 éve

Több mint 12 éves a muronyi nemesítő állomás, ahol aszálytűrő vonalakat és hibrideket állítanak elő, és 6 országban folyik ezek tesztelése.

Fontos megemlíteni, hogy 2011-ben újraindult a KWS napraforgó nemesítési programja Bólyban, melynek eredményes hibridjei az idei évben már tesztelésben vannak, jövőre ebből egyre több Clearfield napraforgót tudnak majd a piac számára biztosítani.

Számos olyan adaptációs program fut párhuzamosan, amiben a környező országok termékeit próbálják hazai körülmények között tesztelni, adaptálni.

A KWS Magyarország Kft. és a Valkon 2007 Kft. agrotechnikai kísérletei, a tőszám-, a vetés design kísérletek mind a repcében, mind a kukoricában már jelentős eredményeket produkáltak az idei év tapasztalatai szerint.

A növények térállásának harmonizálásával nem fognak rivalizálni egymással a talajban lévő nedvességért vagy a tápanyagért.

Így amellett, hogy a KWS technológiai újdonságaival hatékonyabb, térállását tekintve rendszerezettebb designe-t kapunk, a repce termesztés egy újabb mérföldkövéhez érkeztünk alacsonyabb vegyszerfelhasználás mellett.

Egyéb a technológiában rejlő előnyök: a lombfelület a széles sortávú technológiánál szemmel láthatóan fejlettebb, zöldebb, erősebb, így az oldalelágazásokon lévő becő mennyiség is sokszorozódik.

 

Az elmúlt hat év eredményeit tekintve a széles sortáv mellett teszi le a voksát a KWS.

A Bácsbokodon lévő kísérletek eredményeit látva elmondható, hogy egy tartományon belül minél nagyobb mértékben növeljük a térállást, annál nagyobb komfort-zónát tudunk biztosítani növényeink számára.

Ezáltal az oldalirányú elágazások száma megnő, ez pedig arányosan a becőszám növekedését vonja maga után.

HYBRIROCK esetén 110 ezer növény/ha kivetett mennyiség 5,6 tonna/hektáros mennyiséget adott.

A KWS Magyarország Kft. szakemberei a jövő repcevetés technológiáját a drazsírozott vetőmagban látják.

Mindamellett, hogy növelték a vetőmag átmérőjét, természetesen számos előnnyel ruházták fel azt.

Mára már elmondható, hogy az elmúlt évek időjárási anomáliái alapján nem az lesz az elsődleges kérdés a termelők számára, hogy mennyi lesz a betakarított szemtermés, hanem az, hogy lesz-e kikelt állomány.

A technológiában rejlő egyik legfontosabb üzenet a termelők felé a biztonságos kelés és annak minősége.

A Bayer CropScience képviseletében Sípos József, Csongrád megye területi képviselője, és Csorba Csaba, a vetőmag és a csávázással foglalkozó üzletág vezetője, az aktualitásokról tartott előadásukban a 2 évre kivonandó szerekről és az újdonságokról beszéltek.

A méhek szempontjából aktív kultúrákban (kukorica, repce, napraforgó, mák) a csávázószerek felhasználása 2013. szeptember 30-ig volt lehetséges, 2013. november 30 után pedig tilos csávázni, csávázott vetőmagot elvetni és forgalmazni.

Két év eltelte után, hogy mi lesz, az még a jövő titka, mindenesetre a Bayer próbál megoldásokat találni a tiltásra, és jogi lépéseket is tett ez ügyben.

Végezetül a szakemberek kitartó küzdelmet és erőt kívántak az egybegyűlteknek, akik a KWS fajtasor legújabb genetikájú kukorica hibridjei mellett, komplett repce vetéstechnológiát láthattak élőben munka közben, és vegyszerezés technológiai ismereteket kaptak a Bayer részéről.

 

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a galériában.