fbpx

Kovács Zoltán: a kormány folytatja a szociális földprogramot

Írta: - 2013 december 02.

Az idén 151 település 250 millió forintot nyert szociális földprogramra, és háromszáz hektáron biztosítottak gazdálkodási lehetőséget a rászorulóknak. A kormány folytatja a programot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vasárnap a Nógrád megyei Sóshartyánban tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, a szociális földprogrammal és a Start mintaprogrammal „a települések a fenntarthatóság, a lakosok pedig az önfenntartás felé mozdulhatnak el”.

A kormány ezért a jövőben is támogatja a szociális földprogramot.

 

Kovács Zoltán: a kormány folytatja a szociális földprogramot

 

Olyan, „jó gyakorlatot kereső” programról van szó – tette hozzá -, amelyre az idén több mint 180 település pályázott.

Azt mondta, hogy a helyi adottságokra épülő, hosszú távon fenntartható programokat támogatták.

A pályázatok elbírálásánál a hagyományos gazdálkodás mellett szempont volt és a jövő évben is szempont lesz az új eszközfejlesztés, a feldolgozás, továbbá a kisállattartás.

Kovács Zoltán kiemelte, a szociális földmunkaprogramban megtermelt zöldség-gyümölcsöt, valamint a Start mintaprogram keretében nevelt állatokat a közétkeztetésben hasznosítják.

Lehetőség van arra, hogy a helyi közösséget jó minőségű élelmiszerrel lássák el, és csökkennek az önkormányzat kiadásai is.

 

A cél az önfenntartás segítése, valamint a termékek piacra juttatása.

Tóth Gabriella, Sóshartyán független polgármestere a sajtótájékoztatón közölte: településükön húsz éve élnek a szociális földprogram adta lehetőségekkel

Kezdetben egyedileg támogattak családokat vetőmagokkal, kisállatokkal, és a közösségi földeken termeltek burgonyát, amelyet a rászorulók közt osztottak szét.

Mára a 400 négyzetméter alapterületű, közmunkában helyrehozott istállójukban libát, birkát, juhot, nyulat és szarvasmarhát is tartanak, az önkormányzati tulajdonú földek egy részét pedig beültették gyümölcsfával.

Kitért arra is, hogy tanfolyamokon képzik az állattartókat, illetve azokat, akik az új savanyítóüzemükben a tartósítást végzik majd.

A polgármester az MTI-nek elmondta: a faluban akadnak olyan földtulajdonosok is, akik a Start mintaprogramhoz ingyen bocsátottak rendelkezésre területet.

Tóth Gabriella az államtitkárt arra kérte, hogy könnyítsenek a közegészségügyi előírásokon.

Hiába foglalkoztatnak ugyanis állatorvost, a hatályos rendelkezések miatt az 58 óvodást és 108 iskolást kiszolgáló konyhájukra a húst egyelőre nem szállíthatják be – számolt be a megbeszélésükről a település vezetője.

 

MTI 2013. december 1.