fbpx

Hogyan előzhetjük meg és mérsékelhetjük a fuzárium fertőzést?

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

A fuzárium fertőzések kialakulásáért, az esetleges járványszerű fellépésért sok tényező együttes hatása a felelős (csapadék viszonyok, hőmérséklet, kukorica elővetemény, fajtaérzékenység, agrotechnika) ezért rendkívül nehéz a betegség elleni védekezés.

A vegyszeres védekezésben nagyon fontos a védekezés időzítése (gyakorlatban ez nagyon nehéz), amelyet a kalászhányás végén, virágzás kezdetén célszerű elvégezni.

Fontos a megfelelő hatóanyag kiválasztása és óriási jelentősége van a permetezéstechnikának (szórófej típusa, kalászfedettség biztosítása).

Ezt a tényt Mesterházy és mtsai is bizonyították vizsgálataikban, amely szerint az egyes fúvókatípusok között jelentős hatékonyságbeli eltéréseket tapasztaltak.

Az alkalmazott gombaölő szer hatóanyagokra végzett tesztelésben nagyüzemi vizsgálatok során a tebukonazol fontosságát igazolták, itt regisztrálták a legalacsonyabb DON szintet (1 .ábra).

A Cheminova Magyarország Kft. preventív szemléletet követve állította össze a fuzárium elleni technológiáját, amely magába foglalja egyrészről már az elővetemény utáni megfelelő kultúrállapotú talaj kialakítását (Amalgerol Premium alkalmazása).

Másrészről a kémiai fungicid lehetőségeket ötvözi olyan speciális készítmények alkalmazásával, amelyek egyrészt szinergista módon erősítik a gombaölő szer hatékonyságát, valamint lehetőséget adnak a növényállományt felkészíteni az esetleges stressz hatásokra.

A Plantafosz Réz és Plantafosz Universal (speciális foszfonát tulajdonságaiknál fogva) olyan magas foszfor és káliumtartalommal rendelkező mikroelemekkel dúsított folyékony speciális műtrágyaoldatok, amelyek a növény immunitását fokozzák, immunreakcióit növelik, így ellenállóbbá teszik a kórokozók elleni támadásban.

A készítmények mind levélen mind pedig gyökéren keresztül gyorsan felszívódnak, így serkentik a növényekben a fitoalexinek és az általános védőfehérjék szintézisét és a rövid szénláncú poliszacharidok beépülését a sejtfalba (sejtfalvastagodás).

 

Ezek a biológiai folyamatok eredményezik, hogy megnő a kalászos gabonanövények kórokozó gombák és a baktériumos betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

 

 

 

Mindezeken túl, nem hagyhattuk figyelmen kívül a felszívódó hatóanyagok fontosságát sem.

A kórokozó fertőzése és növénybe hatolása után, csak ilyen típusú készítmények (kuratív és erdikatív hatás) tudnak beavatkozni a gomba életfolyamataiba.

A gombavédelemben ezért egy olyan hatóanyag kombinációt tud használni, mint a flutriafol+karbendazim (Milstar), amely 1967-től bizonyítja szerepét a növényvédelemben lisztharmat, kalászfuzáriózis és rozsdabetegségek ellen.

Nagyon széles hatásspektrumban biztosít megoldást a világ egyik vezető azol típusú hatóanyaga a tebukonazol (Riza 250 EW).

 

A 1. ábra adatsora is bizonyítja a kalászfuzárium elleni védelemben betöltött szerepét.

 

 

2009-ben Zalaszentlőrincen végzett vizsgálataink a fuzárium fertőzés csökkentésére irányultak.

Az alkalmazott kezelések a kalászhányás időszakában a virágzás kezdetén történtek.

A 2. ábra diagramján láthatjuk, hogy a szemek belső fuzárium fertőzöttségét a Riza 250 EW és a Plantafosz Universal együttes kombinációja csökkentette a legnagyobb mértékben.

A kezeletlen parcellán tapasztalt fertőzöttséghez viszonyítva ez 12,5 %-os csökkenést jelentett.

Ezen technológiai lehetőségben körvonalazódik, hogy a tebukonazol hatását a foszfonát típusú készítmény szinergista módon erősíti.

 

 

Dr. Varga Zsolt

Cheminova Magyarország Kft.