fbpx

Horsch Focus: kevesebb ráfordítással nagyobb termés

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 december 24.

Az idei év amilyen nehezen indult, úgy tűnik, épp olyan jól zárul. A tavaszi szárazság és a vírushelyzet jól ránk ijesztett. A nyáron szerencsére elmaradtak az óriási hőséggel járó napok, és habár kicsit későn jött a csapadék, de minden kikelt, és az őszi eső is segített a kukoricáknak.

Az aratás, azt lehet mondani, mindennemű akadály nélkül lezajlott. A késő őszi nagy esők viszont sok helyen hátráltatták a búzavetést és a kukoricabetakarítást. A repcék olyan szépek, hogy rég nem láttunk ilyet, sokan már kétszer is regulátorozták. A repce vetése általában kritikus szokott lenni, sokan ezért is nem szeretik ezt a növényt, no meg a növényvédelme miatt.

 

Focus 3 TD
Focus 3 TD

Focus 6.50 TD kukorica-másodvetés rozstarlóba
Focus 6.50 TD kukorica-másodvetés rozstarlóba

 

A Horsch a StripTill technológia előnyeit kiaknázva készített egy vetőgépet a repcevetők számára: ez a Focus. A StripTill sávos művelésű és műtrágyázású technológia nagyon „bejön” a repcének. A repce karógyökere ellenállásmentesen tud fejlődni a Focus kapák által művelt sávban, és a tápanyagot is koncentráltan a sávokba, sekélyre és mélyre tudjuk tenni. A Focus kapák 30 cm húzástávolság mellett, 25-30 cm mélyen lazítják a földet. A kapaszárakra különböző kapatestek kerülhetnek, annak függvényében, hogy ki milyen területen dolgozik, és mit szeretne a kapákkal elérni. A repcevetésnél arra kell figyelni, hogy ne hozzunk fel nagy rögöket a felszínre. Az LD és ULD kapák 40 mm szélesek, és olyan szögállásúak, hogy a mélyből vagy keveset, vagy egyáltalán nem hoznak fel földet.

 

 Rozstarlóba direktvetett kukorica
Rozstarlóba direktvetett kukorica

Focus 6 TD EdgeOn csoroszlya repcevetésben
Focus 6 TD EdgeOn csoroszlya repcevetésben

 

A műtrágyát többféleképpen tudjuk kijuttatni. A vetőgép háromtartályos is lehet. A 300 l-es tartályból a repcevetőmag, a 2 000/3 000 l-es tartályokból pedig a műtrágya kerül kijuttatásra. A legköltséghatékonyabb az, ha mono műtrágyákkal dolgozunk, mert így akkora mennyiséget tudunk kiadni mindenből, amennyire éppen szükség van, a légáramban pedig ezek összekeverednek. A nagyon szármaradványos területekre a tárcsás csoroszlya helyett az EdgeOn csoroszlyát használják. Ez a csoroszlya eltávolítja a vetési síkból a szalmát, a mélységtartó kerék pedig letömöríti a vetést. Kalászosok vetésénél egy kapa nyomában két vetőcsoroszlya jön. A nagy tartályokban lehet csak vetőmag, vagy osztva, vetőmag és műtrágya. Azok a termelők, akik a kalászos vetésénél nem szeretnének a kapákkal mélyre hatolni, a kapamezőt átcserélhetik rövid tárcsamezőre, és így egy Prontót kapunk, akár a PPF műtrágyacsoroszlyákkal. A Focus-szal vetett repce a legjobban érzi magát a talajban, és a fiatalkori intenzív növekedés később az előnyére válik. A Focus vetőgépek egy részét hárompont-felfüggesztő rendszerrel is el lehet látni, ebben az esetben a szemenkénti Maestro vetőgép is felvehető az aprómagvető sín helyett. Ebben az esetben a nagy tartályok műtrágya-, illetve mikrogranulátum-tartályként szolgálnak. A kapamező lazítja a földet, és egy másodvetés esetén direkt a tarlóba tudunk vetni.

A Focus egy olyan vetőgép, amellyel, ha jól kihasználjuk, kevesebb ráfordítással nagyobb termést tudunk elérni.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302