fbpx

Horsch LEEB permetezés mesterfokon

Írta: - 2018 február 06.

A Horsch Európa egyik leginnovatívabb mezőgépgyártója! Évente több újdonság hagyja el a gyárat, és ezek a fejlesztések, nagy durranások függetlenek attól, hogy éppen abban az évben van-e Agritechnika vagy sincs, mivel a legtöbben a világkiállításra időzítik a fejlesztéseik bemutatását.

Ami a Horsch-fejlesztéseket még jellemzi, azt már sokan ismerik, hogy az új gépek mind nagy munkaszélességekben és a legmodernebb felszereltségekkel jönnek ki, ezek után gyártják a kisebb és alacsonyabb felszereltségű gépeket.

Így volt ez a LEEB LT permetezővel is. Az 5, 6 ezer literes, 36 m giroszkóp vezérelte szórókeret, a 25 cm fúvókaosztás és a teljesen elektromos vezérlés után megjelent az egyszerűbb, ellenben a szórókeret-vezérlés terén kompromisszummentes LEEB LT ECO változatú permetezőgép is.


Leeb 4 LT – Fény az éjszakában

Mit is tudnak ezek a LEEB permetezők?

Kezdjük onnan, hogy a tervező és a gyakorlati használó ugyanannál az asztalnál ül! Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban keletkező igények közvetlen testközelből kerülnek a tervező asztalára, aki műszaki zseniként megoldja azokat.

Melyek azok a gondok vagy igények, amik a permetezés körül merülnek fel?

Az első, amit a gyakorlott vagy gyakorlatlan szem is lát, hogy szeles időben nehezen vagy alig-alig vagy egyáltalán nem lehet permetezni. Az előbb említett asztalnál sopánkodik a termelő, hogy megint nem tudott permetezni, mert fúj a szél, és ott a rovar meg a gomba… és mi lesz most vele. A műszaki zseni azt mondja, hát engedd le a szórókeretet az 50-70 cm-ről 25-35 cm-re és megoldódik a gondod!

Ja, könnyű ezt mondani! De hogyan, ha olyan közel megyünk az állományhoz? Akkor egyrészt az 50 cm fúvókaosztással nincs átfedés, másrészt a szórókeret vége folyamatosan bele fog érni az állományba.

Ennek a beszélgetésnek az eredménye a LEEB Boom Control giroszkóp általi szórókeret-vezérlés.

Mit tud ez a rendszer?

A szórókeret ingaként van felfüggesztve, és a „mechanikája” annyira tökéletes, hogy nyugalmi állapotban, szabályzó elektronika nélkül, egyensúlyban van. Egyszerűen fogalmazva: a súlypontot eltalálták! Az elektronika, vagyis a szórókeret aktív számítógépes vezérlése csak akkor szól bele a szabályzásba, ha a szórókeret elmozdulna. A kocsi vagy tartály, vagy a hordozóelem menet közben billeg, a rendszer ezeket a billenéseket korrigálja, valamint nem adja át a szórókeretnek, így mindig párhuzamos a felülettel. Dombos területen azt az oldalt, amelyiket kell, automatikusan emeli vagy süllyeszti és a pontos távolságot megtartja.

Saját légcsatornában végzett kísérlet kimutatta, hogy nem a szélsebesség vagy a csepp mérete a meghatározó az elsodródásnál, hanem a fúvóka távolsága a célfelülettől. Ezt a megállapítást igazolja a mellékelt táblázat is, amely kísérletet a természetben végeztek.

Mit is látunk ezen a diagramon?

Egy 110 03 lapos sugarú fúvóka esetében, 3 bár nyomáson, 180 L/ha permetlé mennyiségnél, 8 km/h sebességgel, 3m/s (10,8 km/h) szélben az 50 cm célfelület távolsághoz viszonyítva mi történik, ha a szórókeret magasabban, ill alacsonyabban fekszik.

Ha 50 cm-ről a szórókeretet 75 cm-re emeltük, és ott meg is tartottuk(!), akkor az elsodródás 49,9%-al nőtt, ellenben ha a szórókeretet 30 cm-re állítjuk a célfelülettől, akkor az elsodródás 40%-al csökken!

Mit jelent ez nekünk?

Egy kedves termelő viccesen azt mondta, hogy ha nagyobbacska parcellán dolgozunk, mit számít, hogy a vegyszer néhány cm vagy méterrel odébb ment, úgyis a mi földünkön maradt.

És most jön a kérdés, hogy egyáltalán ott maradt vagy netán elpárolgott? És ha ott is maradt, vajon hány dózis került bizonyos négyzetméterre, továbbá van-e olyan hely, ahova meg nem került gyógyszer? A legegyszerűbben ezt úgy lehetne szemléltetni, hogy ülünk egymás mellett, náthásak vagyunk, mindenkinek jár 2 tabletta, és a gyógyszert nem egyenként adják a kezünkbe, hanem az orvos elővesz egy marékkal a zsebéből, és odadobja. Van, akinek 4-5, ám van, akinek 2, van akinek pedig egy sem jut. Akit túladagolnak az mérgezést kap, akinek meg nem jut, az úgy járt, hogy beteg maradt.

Kedves Kollégák, már lengedező szélben hagyományos technikával hasonlóan permetezünk!

Ha elpárolog a csepp, akkor kisebb a hatásfok.

A Horsch LEEBel permetezővel, 25 cm fúvóka osztásban a sokszor nem olcsó növényvédő szerekkel, sokkal nagyobb hatásfok érhető el.

Védjük a növényeinket, védjük a természetet, védjük a gyerekeinket!