fbpx

Idén 20 éve, hogy az első Pioneer őszi káposztarepce megjelent a piacon

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 19.

Kedves Repcetermesztő!

Idén 20 éve, hogy az első Pioneer őszi káposztarepce megjelent a piacon. Kicsit álljunk meg ennél a mérföldkőnél és jegyezzük fel együtt ezt a pillanatot. Szeretném Önöket arról biztosítani, hogy a jövőben is számíthatnak egyre erősödő repceportfóliónkra, mellyel kimagasló eredményeket érhetnek el Közép-Kelet Európában. Habár a repcenemesítési programunk meglehetősen fiatal,- főként a kukoricanemesítéshez viszonyítva-, az elmúlt 20 év kiemelkedő befektetései a partnereink számára folyamatosan növekedő termést és profitot kínáló hibrideket biztosítottak, a Pioneer számára pedig dobogós helyezést eredményeztek piaci részarány tekintetében Közép-Kelet Európában. Engedjék meg, hogy röviden felvázoljam Önöknek mindazt a folyamatos kutatási és fejlesztési munkát, amelyek mindezt lehetővé tették.

  • Kizárólag hibridek nemesítésével foglalkozunk
  • A DuPont Pioneer volt az első nemesítő vállalat Európában, aki felhagyott a fajtanemesítéssel repcében, és 100%-ban áttért a hibridek nemesítésére. Ez mutatja elkötelezettségünket az újításokra, valamint a hibridek számtalan előnyt kínáló tulajdonságába vetett hitünket is példázza. Partnereink számára ezek az előnyök alapvetően a DuPont Pioneer genetikai alapanyagának magas minőségéből és sokszínűségéből adódnak. Nézzük meg ezek közül a legfontosabbakat.
  • A hibridek termőképessége akár 10%-kal is meghaladhatja a fajtákét, ami a hibridhatás eredménye. Alkalmazkodóképességük szintén jobb a fajtákéhoz képest, különösen stresszes körülmények között. A széles Pioneer repce genetikai bázis és a teljes Európára kiterjesztett repcenemesítő és tesztelő rendszerünk a garancia arra, hogy a Pioneer repcék az Ön helyi gazdálkodási körülményei között is optimális eredményt hozzanak.
  • Egyre több repcetermesztő választja a hibrideket, mert a jobb a betegségtoleranciájuk és a fejlettebb a gyökérzetük. Ezen tulajdonságuk miatt erőteljesebb lesz a repceállomány, ami még inkább felértékelődik a Közép-Kelet Európában ismert, a repcét próbára tevő kontinentális klíma alatt. Érthető, miért olyan magas a hibridhasználat ezekben az országokban.
  • Termés és minőség
  • A termés, az olajtartalom és annak minősége mindig első helyen szerepelt a DuPont Pioneer nemesítési célkitűzéseiben. Az olaj minőségének növelésében az egyik legfontosabb eredményünk, hogy elsőként oldottuk meg a magas glükozinolát tartalom miatti problémát az OGURA-INRA hibrideknél.
  • Fejlesztések a korszerű, fenntartható repcetermeléshez
  • A DuPont Pioneer első féltörpe hibridjeit MAXIMUS® márkanévvel vezette be. Ezek a hibridek mára az első 10 legnagyobb vetésterületen termesztett hibridek közé tartoznak Közép-Kelet Európában. A MAXIMUS® hibridek számos kiemelt termékelőnnyel rendelkeznek; kevesebb a taposási kár a növényvédelem során, kiváló a szárazságtoleranciájuk és télállóságuk, a betakarítási folyamat gyorsabb, olcsóbb és igazoltan kevesebb veszteséggel jár. Hamarosan újabb MAXIMUS® repcékkel jelenünk meg a piacon, melyek közül több rendelkezik majd Clearfield® herbicid toleranciával is. Várhatóan ezek a hibridek a közeljövő nagy korszakalkotói lesznek.

Pioneer nemzetközi adatok

Forrás: Pioneer nemzetközi adatok

  • Termelőbarát technológia
  • A repce gyomirtása az egyik legnehezebb feladat a repcetermesztő számára. A DuPont Pioneer volt az első, aki 2011-ben Európában olyan hibridajánlattal jelent meg, amely tartalmazta a Clearfield® technológiát. A Clearfield® gyomirtási rendszer jelentős rugalmasságot biztosít a gazdálkodók számára, megoldva az összes, repcében előforduló gyomnövény okozta problémát, ezáltal növelve a betakarított termés mennyiségét és minőségét. Megfelelve a Clearfield® piacon betöltött domináns pozíciónknak, nagy örömmel vezetjük be az új féltörpe PX111CL hibridünket, amely már a tesztelések során kiemelkedően teljesített. Idén két, újgenerációs, hagyományos, magas Clearfield® technológiájú hibridet ajánlunk bevezetés előtti, szélesebb körű tesztelésre: PT228CL and PT229CL. De ne feledkezzünk meg az ebben a technológiában ma legnépszerűbb PT200CL-ről, amely az elmúlt három évben kiemelten gyomos körülmények között bizonyította versenyképességét.

Végül engedjék meg, hogy röviden tájékoztassam Önöket a repce és a DuPont Pioneer közép-kelet európai szerepéről. Pontosan tudjuk és értjük, miért hullámzik évről évre ennek a kultúrának a vetésterülete ebben a régióban. A fő okai a rendszeres vetés előtti szárazság és a felvásárlási árak jelentős ingadozása. Ettől függetlenül mi továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy Önök számára a legjobb, erre a régióra adaptált repcéinket ajánljuk. Pontosan látjuk, hogy a legjobb repcetermesztők csúcsterméseket képesek elérni, a mi küldetésünk pedig az, hogy minden termelőnek biztosítsuk ehhez a lehetőséget. Mint a repce európai termékmenedzsere, meggyőződésem, hogy hibridjeinkkel hozzá tudunk járulni az Önök sikeréhez.

Minden jót, sikeres gazdálkodást és jó egészséget kívánok!

Orla Dermody, PhD

Repce Termékmenedzser, Európa

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva!

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com

A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.

®, TM, SM a Pioneer bejegyzett védjegyei. ©2014 PHII.