fbpx

Jó terméskilátások a hazai csemegekukorica tekintetében – Syngenta csemegekukorica fajta- és KITE technológiai bemutató

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 24.

Nagy érdeklődés fogadta az Irrifarm Kft. területén megrendezett Syngenta fajtabemutatót, ahol a KITE Zrt. is ízelítőt adott a csemegekukorica termesztésre vonatkozó széleskörű technológiai megoldásaiból. A kabai rendezvényen a vendégek a csemegekukorica hazai és nemzetközi piaci helyzetéről és kilátásairól is hallhattak érdekes előadást.

Syngenta – csemegekukoricában piacvezető

Az idei évben minden eddiginél hamarabb érett be a csemegekukorica, ezért a legtöbb cég a borsófeldolgozás befejezése után azonnal átállt a csemegekukorica fogadására.


Pereczes János, a Syngenta nagy magvú zöldségféléinek délketet-európai menedzsere az új GSS8529 Mfajtát ismertette, aminek az erős vírusfertőzések miatt a déli termőhelyeken rendkívüli jelentősége lehet

Az enyhe, csapadékos tél, valamint a meleg április kedvezett a csemegekukorica vetéseknek: mindenfelé jó kelésekkel találkozhattunk, ismertette Pereczes János, a Syngenta nagy magvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere. A májusi száraz és meleg időjárás sem okozott nagyobb stresszt a csemegekukoricának, s a csapadék általában még időben érkezett. Május végétől több helyen belvízprobléma nehezítette a termelést, de ezzel együtt az átlagosnál nagyobb a termés a betakarítás kezdete óta.

Az utóbbi években nincs jelentősebb változás az európai csemegekukorica termelésben: ebben, valamint a fagyasztott és a konzerv késztermékek exportjában hazánk továbbra is vezető helyen áll, s világszinten is csak az USA előzi meg.

A Syngenta csemegekukorica tekintetében piacvezető, s a legnagyobb fajtaválasztékkal van jelen a hazai piacon. A vállalat évről-évre új hibridekkel is jelentkezik.

Az idei évben két új fajta – a Strongstar és a GSS 8529 M – forgalmazását kezdte meg a vállalat. A szuper édes Strongstar az igen korai éréscsoportban javítja a termésbiztonságot és a feldolgozás hatékonyságát: elődjéhez, a Sweetstar-hoz képest karcsúbb és hosszúkásabb, 21-22 cm-es csövet növeszt. A Strongstar-t először idén helyezték üzemi termesztésbe, ahol 19-21 tonna hektáronkénti termést adott.

A Syngenta legnagyobb mértékben forgalmazott fajtája a GSS 8529, aminek új változata az erősebb vírusrezisztenciával rendelkező GSS 8529 M: legnagyobb jelentősége az ország déli termőhelyein várható, ahol évről-évre igen erős vírusfertőzés alakul ki. A GSS 8529 M javított ellenállósága növeli a termelés biztonságát, ami az idei vetéseknél is jól látszik.

KITE technológiai megoldások a csemegekukorica termesztéséhez

A csemegekukorica-termesztés során megfelelő technológiai elemekkel a minőség és a mennyiség egyaránt növelhető, mondta Sojnóczki István, a KITE Zrt. technológiafejlesztési igazgatója. Az alapművelésre a John Deere 2720-as munkagépet, a vetéstechnológiára az egyenletes vetésmélység és tőszám tartására alkalmas John Deere 1755 szemenkénti vetőgépet mutatta be. A tápanyag megfelelő megosztása és időzítése is fontos: erre kiválóan alkalmas az Orthman kultivátor, amivel igazodhatunk a növény táp- anyag-felvételi dinamikájához. Utolsó technológiai elemként a növényvédelmet, s Hagie önjáró permetezőt ismertette a KITE szakembere.

Sojnóczki István a precíziós technológiában rejlő lehetőségekre is kitért előadása során, ahol kifejtette, hogy egy gazdaság átállása a precíziós gazdálkodásra hozzávetőlegesen 2-4 éves folyamat. A technológia bevezetéséhez elsődlegesen más szemléletű gondolkodás, egyfajta paradigmaváltás szükséges. A KITE Zrt. ebben a folyamatban úgy segíti a termelőket, hogy a technológiai elemek fejlesztésén túl egy automatizált online szaktanácsadási rendszer kialakításán is dolgozik, ami a gazdálkodótól kapott valós időben rögzített információkat feldolgozza, értékeli és megalapozza a döntéseket. A tavalyi csemegekukorica kísérletek eredményeként az inputanyagok hatékonyabb felhasználása mintegy 10 százalékos terméstöbbletet eredményezett.

Nagy lehetőség rejlik a hazai csemegekukorica-termesztésben

Dr. Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke a csemegekukorica hazai és nemzetközi piaci helyzetéről, valamint annak kilátásairól tartott előadásában elmondta, hogy a csemegekukorica fogyasztása világszerte emelkedő tendenciát mutat: ez a tendencia azonban hazánkról jelenleg még nem mondható el.

A közelmúltban Magyarország és Japán között létrejött egy kereskedelmi egyezmény, aminek köszönhetően a hazánkból érkező kukorica vámmentesen vihető Japánba. Ez hatalmas lehetőség számunkra, hiszen Japán a magyarországi kukoricatermelés többszörösét fogyasztja, emiatt nagymértékben növelhetnénk a hazai termelést. Dr. Losó József kihangsúlyozta, hogy a japán piac rendkívül igényes, de megfizetik a magas minőséget: hibázni viszont nem szabad, mert az kizárást vonhat maga után a japán piacról.

Európában Anglia a legjelentősebb piac a csemegekukorica tekintetében, de egyre nagyobb mennyiség értékesíthető Németországba és az északi országokba is.

A közelmúltban a török líra rövid időn belül elveszítette értékének felét, miközben nagy volumenű fejlesztéseihez gyakran euróban, svájci frankban és USA dollárban vette fel a hiteleit. Törökország lehetősége az export marad, mert abból devizát kap, amiből törlesztheti a hiteleit. Emiatt azonban megjelenhet a piacon az olcsó török kukorica, ami akár le is törheti az árakat.

Magyarország második nagy konkurense a nem kimondottan jó mezőgazdasági adottságú Lengyelország, aki az Európai Unióhoz csatlakozás után csodát tett: alma tekintetében a világ harmadik legnagyobb exportőrévé vált, emellett számos olyan növény található, amit Lengyelországból fagyasztva és leszállítva olcsóbban megvásárolhatunk, mint amennyiért hazánkban megkapható a nyersanyag. Ezt nem hagyhatjuk, hívta fel a figyelmet Dr. Losó József, hiszen hazánk sokkal jobb klimatikus és talajadottsággal, emellett kiváló szellemi kapacitással és agrárkultúrával is rendelkezik, mint Lengyelország.

A szakember a nehézségek ellenére is optimista: a csemegekukorica az agrárium és az élelmiszeripar zászlós hajója, amit tökéletesíteni kell, hogy fogalommá váljon világszerte a magyar csemegekukorica.

Az igazgatósági elnök a közelmúltbeli listeria fertőzéssel kapcsolatban elmondta: hiszi, hogy ettől nem csorbul hazánk jó híre, s a jövőben is úgy gondolnak a magyar termékekre világszerte, hogy megbízhatóak és kiváló minőségűek. Nem véletlen, hogy a listeria fertőzés legnagyobb mértékben a biokultúrában jelenhet meg, hiszen az a szerves trágyával könnyen kivihető a termőterületre. A szerves trágyázás fontos, viszont a kijuttatás után azonnal be kell szántani a trágyát, hogy a szél ne hordhassa szét a baktériumot. Emellett érdemes a betakarítógépet gyakran takarítani, mosni és fertőtleníteni, mert a kombájnban nagy tömegben szaporodhat fel a baktérium: ha a feldolgozóüzemben megtelepszik a listeria, rendkívül nehéz kiirtani.

Hazánk nagy előnye a GMO mentesség: ha bizonyítani tudjuk, hogy a mi termékünk listeria mentes is, jó minőség mellett „miénk a világ”. Akkor a magyar csemegekukorica világszerte elismerté válhat, megsokszorozhatjuk a termelést, s végre talán az árat is mi „diktálhatjuk”.

Csomor Zsolt