fbpx

Jön a tél, jön a medve is

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 06.

Egyre sűrűbben járnak be a medvék lakott településekre Romániában. Szerda délután például egy hatvanhárom éves pásztort ért medvetámadás Szépvíz közelében – olvashattuk a Székelyhon portálján.

MedveEgyre több medvével találkozik az ember a hideg beálltával (Fotó csak illusztráció, Horizont Média/Barna Ferenc)

Eltört a pásztor karja

Az idős pásztort sikerült kimenekíteni a vadállat karmai közül, állapota nem életveszélyes. Harapásnyomok vannak a hasán, illetve az áldozat bal karját olyan erősen megharapta a medve, hogy az eltörött. A pásztort a csíkszeredai kórházban látták el.

Anyamedve bocsaival

Közben a csendőrség beszámolója szerint a Gyilkos-tó közelében lévő Kis-Cohárd-csúcs térségében, egy túraösvényen találkoztak turisták egy anyamedvével és bocsaival.

Az illetők azonnal kapcsolatba léptek a Hargita megyei csendőrség diszpécserének ügyeletesével, aki azt tanácsolta a segítséget kérőknek, hogy a náluk lévő élelmet hagyják a helyszínen csaliként, és forduljanak vissza. A túrázókért elindult egy hegyimentőcsapat, kíséretükben pedig épségben lejutottak a hegyről.

Az illetékesek arra kérik a kirándulókat, hogy ha medvével találkoznak, a fent leírtakhoz hasonlóan cselekedjenek: ne közelítsenek a vadállathoz, ne etessék és ne fényképezzék, ne kezdjenek el szaladni, hanem őrizzék meg a nyugalmukat, és hívják az illetékeseket.

Romániában már novemberben mozgolódtak a medvék, több balesett is történt: személyautó és vonat is ütött el nagyragadozót Sepsiszentgyörgy, illetve Sepsibükszád közelében, de a térségben több hasonló eset is történt.

Kuvasz kölykök kitelepítése mezőgazdasági termelőkhöz (Videó: Horizont Média)

A hideg beálltával kevesebb a nagyragadozók élelme is

Hazánkban is egyre gyakrabban jelennek meg nagyragadozók, sőt a farkas már megtelepedettnek tekinthető hazánk egyes területein.

A mezőgazdaságban állattartással foglalkozók állománya ilyenkor nagyobb veszélyben lehet, ezért nekik érdemes a Kuvasz Őr programhoz kapcsolódniuk. Ennek lényeges, hogy a ragadozók által fenyegetett körzetekben a gazdákhoz kuvaszokat helyeznek ki; így a kutyák visszanyerik ősi munkakörüket, és a ragadozók sem kerülnek konfliktusba a gazdálkodókkal.

 

Forrás: Székelyhon

Összeállította: Barna Ferenc