fbpx

Folytatódott a Corteva Agriscience™ online szezonnyitó konferenciasorozata

Írta: Agrárágazat-2022/4. lapszám cikke - 2022 április 10.

A Corteva Agriscience™ rendezvénysorozata két utolsó állomásának témáiról, a kertészeti kultúrák és a kalászosok termesztéstechnológiájáról számolunk be mostani cikkünkben. A napraforgó, a kukorica és a repce termesztésének aktuális tudnivalóit előző lapszámunkban foglaltuk össze.

Fókuszban a kertészeti növények

A Corteva többek között alma, szőlő, burgonya, paradicsom és paprika védelmére kínál hatékony megoldásokat. Előadói a webkonferencián sem titkolták: rendkívül összetett a kertészeti kultúrák kórokozók és kártevők elleni védelme. A szőlőperonoszpóra elleni védekezéshez Horváth Péter területi képviselő mutatta be a Zorvec™ Zelavin® Bria gombaölő szert, amely új, esőálló hatóanyagával a szőlő legérzékenyebb időszakában védi a fürtöket, és csúcsirányú szisztemikus mozgása lehetővé teszi az új hajtások védelmét is. A burgonyatermesztők egyik legnagyobb ellensége, a fitoftóra (burgonyavész) ellen megoldást nyújtó Zorvec™ Endavia® gombaölő szert Lövényi Zsolt területi képviselő ismertette. A termékben lévő, két eltérő hatásmódú, egymást erősítő, felszívódó hatóanyag már a kezdetektől blokkolja a fertőzés kialakulását, hosszú tartamhatásával pedig véd a veszélyes kórokozó ellen.

Az alma két legfontosabb kórokozója, az almafa-varasodás és a lisztharmat. Szabados István területi képviselő előadásából ismerhettük meg az ezekkel szemben hatékony Fontelis® gombaölő szert, amely már alacsony hőmérsékleten is hosszú preventív és kuratív hatással rendelkezik, de botritisz és monília ellen tavaly már más kultúrákban is engedélyt kapott. Az almatermesztők további jó hírt is hallhattak: az almamoly és aknázómolyok, sodrómolyok, valamint körtelevélbolha ellen használható a Delegate™ 250 WG, amelynek felszívódó hatása a rejtett kártevők ellen is hosszú védelmet biztosít – tudtuk meg Perényi József fejlesztési menedzsertől. Rácz Attila területi képviselő is rovarölő megoldást ismertetett, ő az ökotermesztésben is engedélyezett, széles hatásspektrumú Laser™ Duplo-t mutatta be, amely tripszek, hernyókártevők, a nyugati dióburok-fúrólégy és más nehezen irtható rovarok ellen is hatásos. A levéltetvek elleni védekezés is feladja a leckét a termelőknek, de a Corteva erre is nyújt megoldást. Bálint Sándor termékmenedzser az üvegházi molytetű (lisztecske) ellen is használható Closer® 120 SC-t ismertette, amely gyors és hosszan tartó hatásával véd a vírusvektor kártevők ellen, így a veszélyes vírusok behurcolása is megelőzhető vele.

A kalászosok védelméről

A jó gyomirtás titkaira sok termelő kíváncsi – különösen érdekes lehet ez a kérdés, amikor kalászostáblában szeretnénk egyszikű gyomok ellen védekezni. Ennek jelentőségét és a gyomflóránk összetételét befolyásoló tényezőket Labant-Hoffmann Éva gyombiológus (Növénypathyka Kft.) ismertette a webkonferencia hallgatóival. Kiemelte, hogy az elmúlt években egyre nagyobb jelentőségűek az egyszikű gyomnövények, és főleg a Dunántúlon – de más országrészekben is – több új faj is megjelent. Amador Gergely fejlesztőmérnök már konkrét megoldásokkal szolgált, többek között a kalászosokban tavasszal kétszikű gyomok irtására alkalmas Quelex™, valamint a széltippan, ecsetpázsit vagy akár meddő rozsnok ellen hatásos Rexade™ használatát ismertette. Ez a két új készítmény tavaly debütált, és nagyon jól szerepelt a hideg tavasz ellenére is, aminek igazolására az előadó saját vizsgálati eredményeket és termelői tapasztalatokat is bemutatott.

A főbb kalászoskultúrákban jelentkező legfontosabb gombabetegségeket a múlt év időjárási körülményeinek összefüggésében vizsgálta előadásában Makó István, a CPR Europe Kft. kísérletvezetője. Emellé a sikeres védelmi technológia konkrét elemeit Boldizsár Zoltán fejlesztőmérnök párosította, aki a Wirtuoz Trio P technológiai csomagban elérhető Optimo® Care + Talius® kombinációt, valamint a Wirtuoz® gombaölő szert mutatta be, a levél- és kalászbetegségek, kiemelten a kalászfuzáriózis elleni hatást kihangsúlyozva.

Az ötalkalmas rendezvénysorozat minden konferenciája és előadása elérhető, online megnézhető a Corteva weboldalán, ahol a termékeket és technológiai elemeket a látogatók részletesen is megismerhetik.

Sándor Ildikó