Gondolta volna tavaly, hogy ezek az alapvető élelmiszerek 26, vagy akár 73, sőt: akár 174(!!!) százalékkal fognak megdrágulni 2017 karácsonyára…? És még nem tudni, hol a vége.
Nehéz lenyelni
Nagyon keveset mond el az egyes élelmiszerek áremelkedéséről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közreadott átlagár-növekedés a mezőgazdasági termelői árak szegmensében. Az októberben mért átlag a növényi termékek árának 8 és az élő állatok, állati termékek árának 6,2 százalékos növekedéséből tevődik össze.
Ám az átlaghalmazon belül elszabadul a pokol. Az egyik legkeményebb „falat”, amit vásárláskor le kell nyomnunk a képzeletbeli torkunkon, az a tojás csaknem 75%-os drágulása: a 10 darabos kiszerelést érintően egy év alatt 22-24 forintról 40 forintra vagy fölé nőtt az ára. A gabonafélék ára durván 10% körüli mértékben emelkedett: a búzáé 11, a kukoricáé 9,6, az árpáé 5,5 százalékkal. A gyümölcsök közül az ipari alma egészen elképesztő mértékben, 174(!) százalékkal lett nagyobb, míg például a szőlőé lényegében alig változott (3%).
Jóslat húsvétra…
Jelentősen drágult a tej is, amelyért ma már negyedével kell többet fizetniük a felvásárlóknak, mint tavaly. Kisebb, de hasonló nagyságrendben, 18%-kal nőtt az állati termékek átlagára, míg a váróbaromfiért 3%-kal többet, a vágósertésért pedig 2,3%-kal kevesebbet kérnek többet.
A tojás esetében a szakemberek szerint máris megjósolható a további áremelkedés – vagy legalábbis az árak stabilitása – addig, amíg a következő tyúkállomány fel nem nő az európai telepeken.