fbpx

Kitekintő – Mi történt a nagyvilágban?

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 25.

Pöttinger sikeres éve

A nevét viselő osztrák cég vezetője, Heinz Pöttinger örömmel számolt be arról, hogy 1700 munkatársukkal az egyre élesedő piaci versenyben a 2015/16 üzleti évben 301 millió EUR forgalmat értek el. Ebből a szálastakarmány-termesztés gépeinek részesedése 57, a talajművelésé-vetésé 28% volt. – Családi vállalkozásként elköteleztük magunkat a gazdák és a tehenészek felé. Ők a partnereink, szolidárisak vagyunk velük. Együtt leszünk sikeresek – jelentette ki Heinz Pöttinger.

Örökzöldek és cserjék megmérettetése

A 2017. január 24-27. közötti IPM ESSEN kiállítás kereken 1600 standja a florisztika teljes területét felöleli, a szaporítóanyagoktól kezdve a kertgépeken keresztül a virágkötészetig. Tavaly 18 magyar cég mutatkozott be, köztük a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészete is (képünkön). Idén a kertben nevelhető japán Macro Bonsai fákról, az indiai kókuszrostok előnyeiről, vagy a LED-fénnyel, jóddal és plazmával elérhető növekedés-szabályzásról is tájékozódhatnak a látogatók.

Bayer-Monsanto egyesülés

A Monsanto Company bejelentette: részvényesei jóváhagyták azt az üzleti tranzakciót, amelynek értelmében a Bayer teljes egészében felvásárolja a Monsantot. A várhatóan 2017 végéig elhúzódó engedélyezési folyamat lezárását követően minden részvényre 128 $ egyszeri kifizetést teljesítenek. Hugh Grant, a Monsanto elnöke szerint „egymást kiegészítve jobban megfelelünk az olyan globális kihívásoknak, mint a klímaváltozás és az élelmiszer szűkössége.”

A New Holland mezőgépgyártó részleggel bővíti palettáját

A New Holland és a CNH Industrial megállapodást kötött a dán Dansk Landburg Grovvareselskab-bal (DLG A.m.b.A.). Az egyezség értelmében átveszi a Kongskilde Industries által forgalmazott talajművelő, szálastakarmány-termesztési és takarmányozási gépeket, beleértve a JF és Överum márkákat is. Ügyfelei kiszolgálásának folyamatossága érdekében a Kongskilde a saját értékesítési szervezetét és márkakereskedői hálózatát a jövőben is fenntartja.

 Az állatorvos „persona non grata”

A legnagyobb bajor vágóhidakat ismerő állatorvos, Peter Scheibl véleményét vállalva kijelentette: minden negyedik sertés szenved a nem megfelelő kábítási mód miatt. Ideális esetben a gáz és a villanyáram megfelelő lenne, de a legtöbb vágóhíd rendszeresen hibázik. A Süddeutsche Zeitung és a Bayerischer Rundfunk utánajárt, és ők is ugyanezt látták. Ulrike Scharf fogyasztóvédelmi miniszter megígérte, hogy 2018 elejéig rendet teremt, és megreformálja a vágóhidakat felügyelő állatorvosi hatóságot.

Permetezőgép-felülvizsgálat – elnapolva?

Az 71/2016. (X.28.) FM rendelettel módosultak a 43/2010. FVM rendelet növényvédőgép felülvizsgálatára vonatkozó egyes paragrafusai. A határidő kikerült a rendeletből, és a szigorú műszaki feltételeket is törölték. A NAK azt javasolja a gazdáknak, hogy a vizsgáztatással várjanak, hiszen a 2017. év tavaszi növényvédelmi időszakának kezdetéig minden bizonnyal kialakul a végleges állapot a szabályozás terén is.

Életbe lépett a dróntörvény

Sokak figyelmét elkerülte, hogy 2017. január 1-jétől életbe lépett a drónokra vonatkozó, az 1995. évi jogszabályt módosító törvény, amelyet november végén fogadott el az Országgyűlés. Eszerint minden távirányítású repülő eszközt regisztrálni kell (2015-ben 55, 2016-ban 120 drónt vettek nyilvántartásba). Kötelező a felelősségbiztosítás, reptetés előtt pedig a légi irányítás hivatalos alkalmazásában kell utánanézni, hogy az adott helyen van-e légtérzár.

Csúcsrajáratott EU-húsexport

Húsexportőreink 2016 első három negyedévében már annyit adtak el harmadik országoknak, mint még soha. A sertés-, szarvasmarha-, baromfi- és juhhús mennyisége, a melléktermékekkel és az élő állatokkal együtt vágósúlyra átszámítva 4,86 millió t volt.  Ez 22,7%-kal több az előző év azonos időszakánál. Biztos, hogy a 2015. évi 5,42 millió t a 2016. évben jelentősen túlszárnyalható. A legnagyobb – 30% – növekmény Kínának köszönhetően a sertéshúsnál volt (képünkön hűtőkonténerek Amszterdamban).

  CLAAS 2016: 207 millió euróval kevesebb

A mezőgép-piac átmeneti gyengülését a CLAAS is megérezte: forgalmuk a 2015. évi 3,838 milliárd euróval szemben tavaly csak 3,361 milliárd euró volt. Előrelépést a digitalizálástól és nemzetközivé válástól várnak. Kelet-európai eladásuk kétszámjegyű növekménye bíztató. Krasznodarban 2015-ben beindították Európa legkorszerűbb kombájngyárát. Kutatás-fejlesztési ráfordításuk is megduplázódott tíz év alatt: ma már minden tízedik alkalmazottjuk a K+F terén tevékenykedik.

 A Trimble új szintezőrendszere

A VerticalPoint RTK ™ földmunkagépre telepített két robotjának dinamikusan gyűjtött adatai leegyszerűsítik a felmérést, a tervezés és a szintezést. Jelentősen csökken a GPS légköri zavaraiból adódó függőleges jelvétel hibái miatti többletmunka. Eddig az üzemidő 75%-ában álltak rendelkezésre korrekt jelek. Az új rendszer már 95%-ig megbízható. Meliorációs munkáknál ezzel a minőségi munka aránya – az elszámolható területteljesítmény – akár 25%-kal is növelhető.

Az Amazone megnyitja az új teszt központját

Az Amazonen-Werke a hasbergen-gastei székhelyén 2 millió eurót fektetett be az új tesztközpont épületébe és felszerelésébe. Az új, 2400 m2 méretű épületnek köszönhetően – mely magában foglalja a prototípus-összeszerelő részleget és a kísérleti berendezéseket, valamint a 600 m2 nagyságú irodarészt, ahol az elektronikai laborok és a szociális helyiségek találhatóak – a cég kísérleti és a teszt-területi kapacitásai jelentősen nőttek.

445 IGEN, 148 NEM a jövedelmezőségre

Az Európai Parlament a Bizottságtól kézzelfogható intézkedéseket követel a mezőgazdaság jövedelmezőségének garantálására. A gazdák egyre inkább ki vannak szolgáltatva az áringadozásoknak, és az EU erre eddig nem talált megoldást – jelentette Strasbourgból az aiz.info. Brazília, Kína és az USA már a helyes úton jár: őket nem kötik a KAP vidékfejlesztési rovatához hasonlítható merev előirányzatok. A gazdák és a felvásárlók közötti viszonyt rendező, a TÉSZ-eket fejlesztő direktívákra van szükség.