fbpx

Kölcsönszerződés – 44 millió euró új vetőmagkutatásra

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 10.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) és az Euralis 44 millió eurós pénzügyi kölcsönszerződést írt alá, mely új vetőmagfajták kutatásfinanszírozását segíti.

 

Mezőgazdaság, kölcsönszerződés vetőmagkutatásraA klímaváltozásnak ellenálló vetőmagok fajtákat kell előállítani (Fotó: Barna Ferenc, Horizont Média)

 

A befektetés az Európai Stratégiai Beruházási Alap garanciájával jött létre

Cél, a klímaváltozásnak ellenálló vetőmagok fajták előállítása érdekében történő együttműködés az európai versenyképesség megerősítése érdekében.

A szerződés magában foglalja a Lidea – az Euralis cégcsoport vetőmagokkal foglalkozó új vállalata – mezőgazdasági felhasználásra szánt új GMO-mentes fajtáinak előállításával, regisztrációjával, termesztésével és értékesítésével kapcsolatos kutatásfejlesztés és innováció (K+F+I) finanszírozását.

Ez az első olyan hosszútávú együttműködés az EBB és az Euralis cégcsoport között, ami az európai beruházási terv alappilléreként számon tartott Európai Stratégiai Beruházási Alap keretein belül jött létre.

 

A Lidea minden évben befektet kutatásfejlesztésbe

Évente több mint 34 millió eurót fektet kutatásfejlesztésbe, annak érdekében, hogy magas hozzáadott értékű megoldások széles és kiemelkedő minőségű sorát nyújthassa a hagyományos és organikus gazdaságoknak.

A Lidea vetőmagok széles választékát kínálja:

  • kukorica;
  • napraforgó;
  • kalászosok;
  • őszi káposztarepce;
  • szója;
  • cirok;
  • hüvelyesek;
  • takarmány- és takarónövény.

 

Mezőgazdaság, kölcsönszerződés vetőmagkutatásraAz elmúlt szezonban, 48 országban, 6 millió hektárnyi földterületen vetettek Lidea terméket (Fotó: Barna Ferenc, Horizont Média)

A beruházási program különböző részei érintik az Euralis francia, német, román, spanyol és lengyel kutatási létesítményeit és innovációs telepeit.

 

Philippe Saux, az Euralis cégcsoport vezérigazgatója

„Örülünk az első együttműködésnek! Az Euralis számára az innováció a fejlesztési stratégia és az új piacok meghódításának alapköve. Az innovációval a gazdák csak nyerhetnek. A gazdák és a piac igényeinek megfelelő kutatásfejlesztés, folyamatos, új genetikai- és fajtaválasztékot biztosít, a környezeti tényezők figyelembe vétele mellett. Az EBB bizalma és a kutatási projektünk támogatása kétségtelenül felgyorsítja a kézzelfogható mezőgazdasági megoldások elterjedését az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben.”

 

Ambroise Fayolle, az EBB alelnöke

„Rendkívül elégedettek vagyunk a francia mezőgazdasági szektor zászlóshajósának számító szövetkezettel kötött első együttműködéssel, melynek új vetőmagokkal kapcsolatos fejlesztési tevékenysége növeli a gazdák versenyképességét és elősegíti az éghajlatváltozás hatásaival szembeni küzdelmet. Európa mezőgazdasági biotechnológiai kutatás teljesítménye jelenleg stratégiai fontosságú kérdés és az Euralis project EBB általi támogatása lehetőséget teremt Európa számára, hogy a jövő vetőmagjainak előállításával megerősítse helyét ezen a területen.”

 

Paolo Gentiloni, az európai gazdasági biztos

„Az európai beruházási terv által támogatott EBB és az Euralis mezőgazdasági szövetkezeti csoport között létrejött megállapodás további, új, GMO-mentes fajták kutatásfejlesztési beruházásait teremti meg. A project elősegíti az éghajlatváltozást tűrő és versenyképes termények előállítását a francia és az európai gazdák számára, biztosítva számukra ezzel az árbevétel növekedését. Továbbra is támogatjuk a mezőgazdaságot, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogy egészséges étel kerüljön az asztalunkra és a vidéki közösségek is megmaradjanak.”

 

Mezőgazdaság, kölcsönszerződés vetőmagkutatásraA mezőgazdaság kulcsfontosságú szerepe, hogy egészséges étel kerüljön az asztalunkra (Fotó: Barna Ferenc, Horizont Média)

Hosszútávon, ez a további forrás a következőket segíti elő:

  • az új, stressztűrő és emellett magas terméshozamú fajták előállítása a gazdáknak védelmet nyújt az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal szemben, megtartva ezzel versenyképességüket;
  • megerősíti az Euralis azon stratégiai elképzelését, hogy a vetőmag nemesítési és fejlesztési munkák felgyorsításával versenyképesebbé teszi az ágazatot, s így hozzájárul a termelők jövedelmének növekedéséhez.

Forrás: közös sajtóközlemény