fbpx

Magyar-Osztrák Bortalálkozó Budapesten

Írta: - 2014 március 12.

Magyar-Osztrák Bortalálkozó BudapestenBudapest, 2014. március 11., kedd (MTI) – Hat magyar és négy osztrák pincészet képviselői vetik össze a borkészítéssel, a bormarketinggel és a borturizmussal kapcsolatos tapasztalataikat az 1. Magyar-Osztrák Bortalálkozón kedden Budapesten.

A borok és a gasztronómia egyre meghatározóbb szempont a hosszú hétvégék vagy nyaralások úti céljának kiválasztásakor; Magyarország és Ausztria pedig földrajzilag és történelmileg is közel állnak egymáshoz, és a két ország borvidékei, szőlőfajtái között is sok párhuzamot találni: Badacsony és Stájerország között az olaszrizling, Szekszárd és Burgenland között a kékfrankos, míg Tokaj és Ruszt között a desszertbor jelenti a közös pontot. Az első Magyar-Osztrák Bortalálkozón résztvevő hazai és osztrák borászok minderről és a két ország közös kihívásairól cserélnek majd tapasztalatot Budapesten – közölték a szerzők az MTI-vel.

A szakmai találkozó házigazdái Miklós Csaba móri borász és Komoróczki Anna borszakértő lesznek, a magyar termelőket Badacsonyból Laposa Bence, Balatonfüredről ifjabb Figula Mihály, Szekszárdról Takler András, Tokajból pedig Árvay Angelika és ifjabb Szepsy István (Szent Tamás Pincészet) képviseli, míg Ausztriából a Wohlmuth, a Leth, az Angerhof-Tschida és a Tesch Borászat képviselői érkeznek Budapestre.

Az osztrák borok példája azért is érdekes, mert bár Ausztria a világ bortermelésének mennyiségben csupán egy százalékát adja, minőségi boraikra az elmúlt két évtizedben felfigyelt az egész világ. Tavaly az alacsonyabb hozamú szüret ellenére az osztrák borágazat rekordévet zárt: a borexport értékben elérte a 137,5 millió eurót, míg a literenkénti ár 3 euró fölé emelkedett. A statisztikák alátámasztják: a többnyire öt hektár alatt gazdálkodó osztrák borászatoknak sikerült elérniük, hogy kitűnjenek minőségükkel és egyedi jellegükkel – emlékeztettek közleményükben a szervezők.

A szakmai találkozó helyszínén másnap a DiVino borbár vendégei is egymás mellett kóstolhatják majd az osztrák és magyar borokat.

MTI 2014. március 11.