fbpx

Majd’ 20 kilós az ország rekordere

Írta: Kohout Zoltán - 2019 november 07.

Focilabdaméretű, gyomirtót nem látott káposzták között dolgozik a gép a Vecsés melletti táblán.

Az egyik utolsó, hagyományos magyar káposztatermesztő birtokon éppen folyik a betakarítás: a 4-8, helyenként 10 kilós gyönyörű fejeket ügyes mozdulatokkal vágja le és tisztogatja a takarólevelektől a mintegy féltucatnyi napszámos Halász Ádám gyömrői tábláján. Itt fejes- és lilakáposzta terem hektáronként 1200-1300 mázsás nagyságrendben. Ádám szerint döntően három titka van a sikeres termesztésnek: nem a megszokás és a „szívünk” szerint kell fajtát választani, hanem a klímaváltozással érkező fenyegetéseknek és egyben a jövedelmezőség elvárásainak megfelelőket, hiszen nyakunkon a tripsz és más károsítók, illetve a nyári és őszi szárazság korszaka. A másik a megfelelő palántázási és gyomirtási technológia – a Halász-család gazdaságában például nincs vegyszeres védekezés: mechanikus, kapás eljárással előzik meg a gyomkelést. Ugyanígy fontos a kellő vízmennyiség és a kórokozók elleni védelem folyamatos biztosítása.

Mostanában a legtöbb problémát – mint mindenütt Magyarországon – egyébként a megfelelő számú és megfelelő minőségben teljesítő kézimunkaerő biztosítása jelenti. Ezért is tervezi a Halász-gazdaság, hogy a jövőben átfogó gépesítési programba kezd, még akkor is, ha a gépi káposzta-betakarítás minőségben nem könnyen éri utol a kézi szedést. – A miénk az egyik utolsó gazdaság, amely a hagyományos módon és partneri hálózatban termeszti a hazai káposztát, ezért is fontos számunkra a vecsési felvásárlóval, feldolgozóval való kapcsolatunk. Igyekszünk a legjobb minőséget előállítani, és büszkék vagyunk a sikereinkre: a Vecsési KáposztaFeszten leggyakrabban miénk a rekorder méretű fejes káposzta: tavaly előtt például 17,3 kilós volt a legszebb termésünk – meséli Ádám.

CÍMKÉK káposzta