fbpx

Megújul a Magyar Borok Bálja

Írta: - 2013 november 29.

A tradicionális hazai szőlőfajtákra épül a 9. Magyar Borok Bálja menüjéhez összeállított borsor, de a csúcsgasztronómia kedvelőinek szóló rendezvény egyéb újdonságokkal is várja a bálozókat 2014. február 22-én a budapesti New York Palotában.

A Magyar Borok Bálját 2006-ban eredetileg egyszeri eseményként rendezték meg, ám azóta minden évben megtartják.

Az est megrendezését idén vette át a Winelovers boros rendezvényszervező cég, amely a tradíciók tiszteletben tartása mellett a bál megújítására törekszik – mondták el a szervezők csütörtökön az MTI-nek.

 

 

Megújul a Magyar Borok Bálja

 

Újdonság lesz például, hogy az ötfogásos menühöz összeállított borsor olyan tételeket, szőlőfajtákat vonultat fel, amelyek mennyiségükben és minőségükben egyaránt meghatározónak számítanak a hazai borkínálatban.

A tervek szerint a borsorban szerepelnek többek között a Garamvári Szőlőbirtok Vincent Evolution Rosé és Tokaji Furmint Brut pezsgői, a Szent Tamás 2012-es vagy 2013-as Mád Furmintja, a Szeremley Birtok 2012-es Badacsonyi Olaszrizlingje, az Egri Korona Borház 2008-as Selection Egri Bikavérje, a Malatinszky Szőlőbirtok 2008-as Noblesse Cabernet Franc-ja, valamint a monoszlói Liszkay Pincészet 2008-as bordeaux-i házasítása.

 

Ezek a bortípusok a tervek szerint évről évre visszatérnek majd, mellettük azonban minden bálon megjelenik egy vendégbor is.

2014-ben ezt a szerepet az egri csillag, az egri bikavér párjaként létrehozott fehér házasítás tölti majd be: a bálozók a Gál Tibor Pincészet 2012-es tételét kóstolhatják majd.

Az est ötfogásos, borok által ihletett menüsorát Wolf András, a Salon Étterem séfje állítja össze és készíti el, akit a Gault & Millau Magyarország 2014-es étteremkalauza az év konyhafőnökének választott.

A Magyar Borok Bálján egy világújdonsággal is találkozhat a közönség: a magyar találmányként néhány hete a piacra került borkaviárokkal, amelyek a ménesi Balla Pincészet, a tokaji Áts Pince és az etyeki Kertész Pincészet boraiból készültek.

Az esten adják át a 2006-ban alapított Gál Tibor Emlékdíjat.

A szervezők ifjabb Gál Tiborral és családjával egyeztetve megújították az elismerés odaítélésének koncepcióját annak érdekében, hogy még inkább segítse a hazai borászok fejlődését.

Ezért az Év Bortermelője cím birtokosait kérték fel arra, hogy ajánljanak a borrégiójukban dolgozó, de a tágabb fogyasztói kör számára még kevésbé ismert borászokat.

A jelöltekre 2014. január 1-je és február 15-e között bárki szavazhat a www.borbal.hu honlapon, majd a Magyar Borok Bálján derül ki, hogy az öt legtöbb szavazatot kapott borász közül kit választ a zsűri.

A Winelovers koncepciója szerint a Magyar Borok Bálja olyan boros rendezvények sorába illeszkedik majd, mint a Furmint Február, az áprilisi Kékfrankos most!, az Olaszrizling Október és a novemberi Bordó Blend.

 

MTI 2013. november 28.