fbpx

VM: több tonna zöldséget és gyümölcsöt semmisítettek meg a hatóságok

Írta: - 2013 november 29.

A hatóságok a Nyíregyházi Nagybani Zöldség-gyümölcs Piacon, valamint egy újfehértói telephelyen tartottak ellenőrzést, amely után több tonna zöldséget és gyümölcsöt azonnal megsemmisítettek, valamint forgalmi korlátozás alá helyeztek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (NÉBIH KÜI), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága (Megyei Kormányhivatal NTI), valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai végezték.

A hatóságok ellenőrizték, hogy az áruk megfelelnek-e a minőségi előírásoknak, valamint vizsgálták azok eredetét és nyomon követhetőségét is.

A NÉBIH KÜI által a nagybani piacon 4 kereskedőnél folytatott ellenőrzés során – a nyomon követhetőség és az áruk eredetének igazolásának hiánya miatt – összesen 5534 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt (burgonyát, vöröshagymát, csemegeszőlőt, uborkát, karfiolt, paradicsomot, karalábét, paprikát, illetve kivit) azonnal megsemmisítettek.

Valamint 530 kilogrammot forgalmi korlátozás alá helyeztek, mert nem feleltek meg a minőségi előírásoknak.

 

 

VM: több tonna zöldséget és gyümölcsöt semmisítettek meg a hatóságok

 

A hatóságok Újfehértón egy őstermelő-kereskedőnél is tartottak együttes hatósági ellenőrzést.

Az ügyfél 2940 kilogramm jelöletlen alma esetében nem tudta igazolni az áru eredetét.

A NÉBIH KÜI az érintett tétel azonnali hatályú forgalmi korlátozását és megsemmisítését rendelte el – olvasható a közleményben.

 

MTI 2013. november 28.